“Murina” osvojila nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu

Film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović “Murina” koji večeras otvara 68. pulski filmski festival, dobitnik je prestižne nagrade Camera d’Or na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.  Camera d’Or službena je festivalska nagrada koja se dodjeljuje  najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa. Ove godine u  konkurenciji je bio 31 film.

Ovo  je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora” (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine,  a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta. Dakle, slobodno možemo reći da je ovo jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

Projekcija Murine održana je u dvorani Theatre Croisette što je bila i svjetska premijera pred punim gledalištem i u prisutstvu redateljice, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe.

Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije Murine režirala je kratki film “U plavetnilo” koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, koji je nagradu i preuzeo, te producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). (Hina)

Photo: YT schreenshot