MURTIĆ 100 – multimedijalna izložba povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića

Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, danas otvara svoja vrata za sve ljubitelje velikana hrvatskog apstraktnog slikarstva Ede Murtića. 

Murtić 100 projekt je kojim se obilježava 100 godina od rođenja Ede Murtića

Multimedijalna izložba će trajati sve do 18. srpnja,  a posjetitelji će moći pogledati više od 100 nevjerojatnih djela ikone modernog slikarstva. Osim djela velikog Ede Murtića, projekt uključuje i niz drugih događanja – međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja (reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama i dr.).

Izložba se postavlja pod umjetničkim vodstvom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a njezina je posebnost što raznolikost umjetnikovog stvaralaštva predstavlja kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore Paviljona.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi.
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

U Galeriji Bačva biti će izloženi radovi koji su u kolektivnoj memoriji ostali zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma te se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa.

Galerija PM ugostit će njegove aktivističke cikluse – posvećene anti-ratnoj tematici, što izravno ukazuje na Murtićev značaj istaknutog i utjecajnog kulturnog aktera, zastupnika demokratskih i slobodarskih načela, ističe se.

U Galeriji Prsten predstavljaju se ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama – gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te pejzaži i gradske vedute, koje su obilježile svih šest dekada njegovog stvaralaštva.

“Edo Murtić je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i svojim opusom postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji”, ocijenio je Franceschi.

Edo Murtić – proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf

Edo Murtić  (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.) umjetnik je koji je svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća.

U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine.

Njegovo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma.

Kako se podsjeća u najavi izložbe, svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u jugoistočnoj Europi, a njegove izložbe 1953. u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti.

Ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Djela su mu prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

Njegovu izložbu u Meštrovićevom paviljonu prate likovne radionice za 4 dobne skupine: od 5 do 8 godina, od 10 do 15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

Najave ostalih događanja uz stotu obljetnicu rođenja moći će se pronaći na stranici Murtic100.hr.

Photo: Instagram Murtić100