Music Shop Croatia Records od danas na novoj adresi

Nekadašnji Jugoton, danas Croatia Records – Music shop u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici najstarija je prodavonica ploča na ovim prostorima. Otvorena 1964. godine, sedamnaest godina nakon osnutka prve diskografske kuće Jugoton u bivšoj državi 1947., ova prodavaonica bila je i ostala sinonim za sve koji su htjeli kupiti ploču i slušati je kod kuće. Bilo je to mjesto gdje su napokon svi izbliza mogli vidjeti svoje idole. Otvorena u vrijeme kad smo već imali prvu veliku glazbenu zvijezdu, Ivu Robića, čiji je prvi koncertni album Jubilarni koncert objavljen na vinilu 1965. godine, a nedaleko smješten hotel Dubrovnik počeo dobivati obrise kakve danas znamo. Distributivnu mrežu Jugoton je pažljivo širio pa su nakon zagrebačke svoja vrata otvorila i beogradska prodavaonica te riječka (1969.), novosadska i valjevska (1970.). Salone glazbe, kako su ih nekad nazivali, Jugoton je otvorio u Sarajevu i Čačku 1971. godine, Pančevu 1972. godine te ostalim većim gradovima.

Ploče i kasete proizvedene u zagrebačkoj Dubravi dolazile su do mladih koji su ih napokon mogli vidjeti i kupiti. Punih 56 godina ovaj dućan glazbe bio je prva i izravna veza diskofila i strastvenih sakupljača ploča. Ulaganjima u propagandu nije bilo potrošača koji putem medija nije bio obaviješten o novom albumu, a poslovnice postaju mjesta okupljanja i glazbenika koji su naviku potpisivanja svojih novih albuma zadržali do danas.

Godine 2015. uprava na čelu s današnjim direktorom Želimirom Babogredcem povlači još jedan hvalevrijedan potez, uz Music shop otvara i caffe bar Nova ploča, a brojni glazbenici su sve do jučer oduševljavali strogi centar Zagreba svojim koncertima uživo.

Digitalno doba i sve veća konzumacija glazbe putem streaming servisa doveli su do novog koraka u povijesti ove najveće i najstarije diskografske kuće. Naime, strogi je centar Zagreba poput ostalih europskih gradova počeo s centralizacijom glazbe koja će od ovog tjedna dobiti svoju ulicu. Na samom početku Gundulićeve i to na broju 3, preko puta Hrvatskog glazbenog zavoda, Croatia Records Music shop od ovog petka, 29. siječnja otvara svoja vrata i započinje novo poglavlje. Music shop Croatia Records nastavit će s tradicijom dočekivanja svojih velikih zvijezda, a kupcima će i dalje biti na raspolaganju najveći i najzanimljiviji izbor domaće i strane glazbe.

(Izvor: Croatia Records)