Nagrađivana knjiga ”Djevojka s Leicom” Helene Janeczek u hrvatskom prijevodu

Roman ”Djevojka s Leicom”, za koji je autorica Helena Janeczek dobila najprestižniju talijansku književnu nagradu ”Strega”, objavljen je u hrvatskom prijevodu u nakladništvu Naklade Ljevak. Riječ je o kaleidoskopskom romanu o Gerdi Taro, jednoj od najpoznatijih fotoreporterki i antifašističkoj heroini.

Novi naslov Naklade Ljevak istovremeno je fikcionalizirana biografija, ljubavna posveta fotografiji, te snažan prikaz 30-ih godina prošloga stoljeća s financijskom krizom, usponom nacizma i neprijateljstvu prema izbjeglicama, stoji u priopćenju. Roman je ispričan s tri različitih gledišta – onih troje Gerdinih prijatelja koji su je na različite načine poznavali, voljeli i divili joj se. Kako je istaknuto, “Djevojka s Leicom” obavezno je štivo za ljubitelje povijesne fikcije usredotočene na fascinantne živote iznimnih i snažnih žena.

U navedenim recenzijama romana objavljenim u medijima, među ostalim, stoji kako u ovom svom romanu “Helena Janeczek u fokus dovodi svijet mladih umjetnika, fotografa i ‘intelektualnih izbjeglica’ zahvaćenih olujom povijesti 20. stoljeća, između jednog rata i drugog. Ipak, njezini čudesni likovi ostaju sposobni za sreću, vitalni i ‘slobodni od svega’. Janeczekin roman savršeno reproducira njihove blistave strasti.“

(Izvor: Hina, Unsplash.com)