Nagradu “Propeler Motovuna” osvojio film “Užitak” Ninje Thyberg

Najbolji film ovogodišnjeg Motovun Film Festivala je film “Užitak” redateljice Ninje Thyberg koji je osvojio glavnu nagradu – Propeler Motovuna, dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio film “Tvornice radnicima” redatelja Srđana Kovačević. U žiriju ovogodišnjeg festivala bili su srbijanski redatelj Bojan Vuletić, autor serije “Porodica” o konačnom padu Slobodana Miloševića, švicarska redateljica Andrea Štaka i hrvatski redatelj Jure Pavlović.  

U svom dugometražnom prvijencu “Užitak” redateljica Ninja Thyberg vodi nas na putovanje američkom porno industrijom kroz lik mlade Šveđanke Belle koja ima 19 godina i velike snove, a zna i kako ih ostvariti.

Film “Tvornice radnicima” koji je osvojio nagradu žirija kritičara FIPRESCI, kako navode, portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema cilju. U žiriju nagrade FIPRESCI bili su Igor Angjelkov, Hrvoje Pukšec i Muanis Sinanović. FIPRESCI je najstarije i najuglednije društvo filmskih kritičara koji objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta. Nagrada društva, koju dodjeljuje njegov međunarodni žiri filmskih kritičara, stekla je iznimnu popularnost među filmskim autorima, a Motovun Film Festival bio je trideset i sedmi na popisu uglednih filmskih festivala na kojima se dodjeljuje nagrada FIPRESCI.

Sjajne filmske križaljke donio je ove godine i popularni program “Motovunski kratki” za čijeg je pobjednika proglašen film “Armadilla” redatelja Gorana Jovanovića dok je posebno priznanje u istoj konkurenciji dobio belgijski film “Stephanie” redatelja Leonarda van Dijla. Nagradu “Corto Montonese” za najbolji hrvatski kratki film osvojio je film “Mekana bića” redateljice Ivane Škrabalo. 

Podsjetimo, u pet dana festivala u Motovunu je prikazano više od sto filmova, a motovunsko brdo pohodili su brojni filmski autori dok su organizatori festivala istaknuli da je i ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja kao rezultat cjelogodišnjeg truda. 

(Izvor: Hina, Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)