Najavljen 27. Sa(n)jam knjige u Istri

Drugi put ove godine Sa(n)jam knjige u Istri pretvorit će tvorničke hale bivše Arena trikotaže u “pogon” za knjigu, prostor za knjišku diskusiju i mjesto susreta autora s publikom s obzirom na to da će se od 19. do 28. studenoga održati 27. izdanje tog festivala.  Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će u Puli gdje će kroz gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspravljati tematski fokus 27. Sajma – ljubav.

Ovogodišnji sajam bit će posvećen pjesniku Dragi Orliću. Tradicionalni program “Istra ispod kore” ove godine bit će u prvom planu s premijernom promocijom knjige “Arabeska”, a Sajam posvećen njezinu autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću. Osim knjige na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi “Vamos a bailar e ballo della prostata” i “Istrijanke”, a riječ je o tekstovima Drage Orlića koje je uglazbio Franci Blašković. Osim toga, publika će u Puli imati priliku premijerno poslušati brojne razgovore o knjigama, čijim je autoricama i autorima glavna tematska preokupacija ljubav.

Prva rasprava o temi festivala bit će se s nagrađivanim dizajnerom Olegom Šuranom, autorom vizualnoga identiteta koji zadane premise prati kroz knjiške citate i umjetnička remek djela: od Brancusijeva poljupca preko Magritteovih zaljubljenika do uspavanog Erosa”.

Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič, a nagrađivana autorica predstavit će roman “Amadoca” – specifičnu priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima. Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine dolazi s romanom “Intimno” – o romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosima. Obje autorice gostovat će u programu “Slavenski đardin” i u suradnji s Forumom slavenskih kultura.

U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (2019.), austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: “Kraljica šuti” i “Priča o duhovima” – inovativan prikaz klasične teme ljubavnog trokuta. Iz Francuske stiže Zanzim, koji je uz legendarnog Huberta autor zapaženog stripa “Muška koža”, odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

Kao poseban događaj organizatori najavljuju knjigu “Pola veka XX veka” u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća te biblioteke i predanoj i istinskoj ljubavi prema knjizi govorit će njezin urednik i osnivač Ivan Čolović, urednica knjige Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević. Iz regije stiže i popularni glumac Sergej Trifunović s putopisnim prvijencem “Stovarište” u izdanju Geopoetike, a jedan od pulskih miljenika, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov “Hronika propasti”, dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera Darko Cvijetić s posljednjim djelom “Noćna straža” biti novo lice Pule.

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige “O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća”, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma. Promocija je podnaslovljena kao “Ljubav – radnicama Trikotaže”. Organizatori najavljuju i promociju novoga romana Renata Baretića “Zadnja ruka”, napominjući da se pisac i dalje drži odluke da svoje knjige premijerno uvijek predstavlja na pulskom Sajmu.

Program “Ljubljana bere” ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine.

Osim toga, Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice. Na dvjesto godina Dostojevskog, gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik, a uz panelistice Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić, bit će to još jedna rasprava o ljubavi, kako i naslov panela sugerira “Amort ili razorna ljubav”. Četrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti gostovanjem dobitnika Nagrade Fric Jurice Pavičića, Marka Gregura i Darka Cvijetića.

Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi “Pred zrcalom”. Program Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma.

(Izvor:Hina, foto: Facebook)