“Najbolji album u karijeri Sare Renar” – donosimo novi datum izlaska albuma na CD-u

“Da bude odmah na početku jasno novi album Sare Renar najbolji je album koji je snimila u svojoj karijeri. Izuzetno hrabar i vrlo progresivan. Kako zbog eksperimentiranja glazbom i produkcijom tako i zbog stihova kroz koje je odlučno progovorila o mračnoj sadašnjosti svijeta u kojem živimo i crnila pred nama  s naglaskom na život žena u današnjem društvu”, započinje recenziju novog albuma Sare Renar Dubravko Jagatić iz Nacionala (Ocjena 5/5). “Šuti i pjevaj” je objavljen simbolično na Dan žena, 8. ožujka, a upravo su teme položaja žene u društvu, religije, umjetnosti, ali i ljubavnih, prijateljskih i ekonomskih odnosa teme 9 pjesama koje stižu u eklektičnom spoju elektroničke glazbe i kantautorskog izričaja.

“Sara Renar se nije odrekla elektronike kao okosnice oko koje pjesmama plete melodije ali je za razliku dosadašnjih izdanja pristupila znatno progresivnije i eksperimentalnije ponudivši veliko glazbeno djelo u globalnim okvirima pa ne bi trebalo čuditi da „Šuti i pjevaj“ dobije i niz pohvala od glazbenih kritičara iz svijeta bez obzira što su sve pjesme na hrvatskom jeziku”, nastavlja Dubravko Jagatić i ističe Tonotu, odnosno Ivonu Eterović iz dua Playground Hustle koja je radila produkciju cijelog albuma. Inače, Playground Hustle gostuje na pjesmi “Kapital” što nije jedino gostovanje na albumu jer je tu i cijeli niz session glazbenika, ali i ženskih vokala na pjesmi “Šuti i pjevaj”.

Glazbeni kritičar Zlatko Gall za “Šuti i pjevaj” na Mixer.hr (Ocjena 4/5) kaže kako je to “album koji i zvučno i lirički obuhvaća ludilo, strah i nadu koju svi proživljavamo”, dok Srđan Strajnić za Stereo art magazin (Ocjena 8.5/10) naglašava da je u pitanju “moćan umjetnički iskaz jednog osobnog svjetonazora koji, bio blizak slušatelju ili ne, mora zadobiti poštovanje (koje ide do strahopoštovanja) zbog savršene provedbe koncepta u djelo”. 
“Sara i ekipa ponovno su nam dali do znanja da looper i ritam mašine u pravim rukama predstavljaju možda i ultimativne art rock/art pop ‘alate’ uz čiju su pomoć ovaj album pretvorili u pravu paletu najrazličitijih vrsta i podvrsta (prvenstveno, ali ne i jedino) elektroničke glazbe. Možemo reći da je Sara snimila, ako već ne najbolji, onda svakako najvažniji domaći album godine”, piše Vedran Harča za Ravno do dna (Ocjena 8/10), dok Karlo Rafaneli na Music Boxu (Ocjena 4.5/5) dodaje da je “višeznačnost bila i dosadašnji zaštitni znak autoričinog rada, samo je sad hrabrijim, istodobno čvršćim i riskantnijim aranžmanima dobila novi instrumentalni okvir”.

Na webshopu Croatia Recordsa moguće su prednarudžbe CD-a, a iako je izlazak najavljen za 2. travnja, zbog epidemiološke situacije u cijeloj Europi kasni proizvodnja CD-a pa je službeni datum pomaknut na 16. travnja. Cijena albuma je 79 kuna.

Cijeli album možete poslušati ovdje.

Foto: Marina Uzelac/CroRec promo

Izvor: Croatia Records press