Najbolji je film “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste!

Film “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala!

Na sinoćnjoj dodjeli nagrada u pulskoj Areni, Ogresta je osvojio Arenu i za režiju, a nagrada “Breza” za najboljeg debitanta pripala je scenaristici i redateljici filma “Murina” Antoneti Alamat Kusijanović. Film “Murina” osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Zlatna arena za glazbu pripala je Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu u filmu “Zora” Dalibora Matanića. Istom filmu pripala je i Zlatna arena za montažu koju je dobio Tomislav Pavlic te za kameru koja je dodijeljena Marku Brdaru također za film “Zora”.

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Vanja Ćirić, protagonistica filma “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste, a Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu “A bili smo vam dobri” redatelja Branka Schmidta.

Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Danica Čurčić za ulogu Nele u filmu “Murina”.

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri AntolićOgnjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film “A bili smo vam dobri”.  Zlatna arena za oblikovanje zvuka pripala je Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film “Zora” redatelja Dalibora Matanića.

U konkurenciji Međunarodnog programa Zlatna arena za najbolji film pripala je filmu “Nigdje posebno” redatelja Uberta Pasolinija, a Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljena je Ankici Jurić Tilić za film “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” redatelja Radua Judea. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda uručeno je redateljici Jenni Toivoniemi za film “Društvene igre”.

Filmski i kazališni glumac Zdenko Jelčiić dobitnik je nagrade „Fabijan Šovagović“,  koju je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, štujući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta utemeljio 2000. godine, a dodjeljuje se glumici ili glumcu čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskog filma.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je nazočila svečanoj dodjeli nagrada, još jednom je istaknula kako je iznimno ponosna na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova.

Podsjetimo,  članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche’

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL