Najstariji hrvatski muzej slavi 200.-ti rođendan

Najstariji muzej u Hrvatskoj, Arheološki muzej u Splitu,  osnovan je dekretom Dalmatinske vlade u Zadru 22.kolovoza 1820. godine. To je vrlo važan datum ne samo za hrvatsku arheologiju i hrvatsku muzejsku djelatnost već i za grad Split, regiju, i Republiku Hrvatsku, budući je svoj značajan doprinos dao  kroz puna dva stoljeća brige o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Ujedno, smatra se da je Arheološki muzej u Splitu najstarija muzejska institucija u jugoistočnoj Europi. Prva zgrada muzeja podignuta je 1821. g. uz istočne zidine Dioklecijanove palače. U ožujku 1912. počela je gradnja Sadašnje zgrade prema nacrtima bečkih arhitekata Augusta Kirsteina i Friedricha Ohmanna, koja je trajala do lipnja 1914. godine.

Muzej posjeduje vrijednu zbirku oko 150 000 arheoloških predmeta u jedanaest zbirki (prapovijesna, grčko-helenistička, rimsko-provincijalna, kasnoantička, srednjovjekovna, epigrafička, numizmatička, zbirka podvodne arheologije, zbirka umjetnina i predmeta umjetničkog obrta, zbirka novovjekovnih spomenika, zbirka spomenika modernog doba) od  čega je jedan dio prezentiran putem stalnog postava. U njemu su radili neki od najznačajnijih hrvatskih znanstvenih i kulturnih djelatnika.

Arheološki muzej u Splitu dvjesto godina kasnije, na sam dan osnutka, svečano obilježava ovu  značajnu obljetnicu. U okviru svečanog jubileja u subotu, 22. kolovoza otvorena je izložba fotografija „Salona“ autora Vicka Vidana, postavljena u  Marmontovoj ulici  te je održan koncertni program opernih arija prvakinje opere HNK Split Terezije Kusanović s prijateljima te nastup Papandopulo kvarteta u Arheološkom muzeju.

Na otvorenju Vidanove izložbe i na koncertu bila je nazočna i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Jurčević, i mnogi drugi uvaženi gosti.

Uz mezzospranisticu Tereziju Kusanović, u subotu su u vrtu Arheološkoga muzeja nastupili i violinistica Ana Bubalo, klarinetist Jure Šaban-Stanić i pijanist Zoran Velić. Nakon njih nastupio je Papandopulo kvartet, ansambl sastavljen od četvorice renomiranih saksofonista: sopran saksofonista Nikole Fabijanića, alt saksofonista Gordana Tudora, tenor saksofonista Gorana Jurkovića i bariton saksofonista Tomislava Žužaka.

Arheološki muzej Split u povodu visoke obljetnice pripremio je niz aktivnosti kojima će u narednim mjesecima obilježavati taj važan jubilej koji će zaključiti u prosincu otvorenjem izložbe posvećene stotoj godišnjici istraživanja antičke Isse (današnjeg grada Visa). Tom će prilikom prvi put biti izloženi svi reprezentativni arheološki nalazi koji su pronađeni od početka istraživanja.

U čast 200. obljetnice osnutka splitskog Arheološkog muzeja Hrvatska pošta 17. kolovoza  pustila je u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom sarkofaga dobrog pastira koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća autora Duje Šegvića, dizajnera iz Splita.     

Photo: Milan Sabic/PIXSELL