Nakon punih 37 godina Radio 101 prestao s emitiranjem

Točno u ponoć, nakon 37 godina, Radio 101 je prestao s emitiranjem.  Razlog prestanka emitiranja je istek radijske koncesije 31. svibnja u ponoć, odnosno nedobivanje nove koncesije za područje Zagreba i Zagrebačke županije. Nastavak emitiranja od danas je najavljen isključivo preko internetskog streaminga.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Odluka o gašenju emitiranja u radijskom eteru uslijedila je nakon što je prošli petak bio održan sastanak predstavnika Radija 101, Hrvatskog novinarskog društva i Vijeća za elektroničke medije (VEM), na kojem je zaključeno da će se u što kraćem roku raspisati nova obavijest o namjeri davanja radijske koncesije.

Radnici Radija 101 prošlog su tjedna zatražili izdavanje privremene koncesije, nakon što je VEM 19. svibnja odbacio ponudu Uprave Radija 101 zbog nepotpune dokumentacije – izvan roka predane potvrde Porezne uprave o podmirenju obaveza te nedostatne potvrde o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje.

Prije 37. godina osnovan kao Omladinski radio

Popularna Stojedinica osnovana je 1984. kao Omladinski radio. Vrhunac popularnosti ovaj radio doživio je kada se, zbog najave gašenja nedodjeljivanjem koncesije, u studenom 1996. održao skup potpore na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a na kojem se okupilo više od 100.000 ljudi. Za razliku od tog 25 godina starog događaja zbog istog razloga kao i danas,  sadašnji gubitak koncesije praćen je gotovo redovitim programom.

Posljednja tematska emisija prije gašenja Stojedinice bila je legendarna “Rock antologija”, a kao posljednja pjesma u cijelosti puštena je “Always Look on the Bright Side of Life” legendarnih Monty Pythona. Posljednja poruka radijske ekipe prije gašenja u ponoć bila je: “Vraćamo se brzo”, a jingle “Ja sam rodna gruda svih valova – 101”.

Zaključno, do raspisivanja novog natječaja za koncesiju i dok se na temelju koncesije ne dobije nova dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, Radio 101 se gasi.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL