Naša preporuka: Nacionalna izložba KOPAČ u Meštrovićevom paviljonu

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, 17. prosinca 2021. otvorena je nacionalna izložba „Kopač“. Likovna izložba na impozantnih 1.800 m2 donosi opus hrvatsko-francuskog umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća.

Slavko Kopač jedan je od najvažnijih predstavnika umjetničkih pravaca Informela i Art bruta, koji je obilježio 20. st.  stvarajući s renomiranim svjetskim umjetnicima poput  Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa.

Renomirani vinkovačko-pariški umjetnik smatra se pionirom u korištenju neslikarskih materijala poput gume, stakla, ugljena, keramike, olova, drva, papira. Jednako tako interesantne su i podloge na kojima je stvarao: osim papira i platna, Kopač je u radu koristio lesonit, linoleum, drvo, jutu, zemlju, dasku, panel ploče i brojne druge, nestandardne materijale.

Slavko Kopač, skroman ali fascinantan umjetnik

Slavko Kopač (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. – Pariz, 23. studenoga 1995.) je hrvatsko – francuski slikar i kipar. Godine 1937. diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu te zahvaljujući stipendiji Francuske Vlade boravio na usavršavanju u Parizu. Nakon akademije, od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci kada odbacuje akademizam i ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Od 1948. godine trajno se nastanjuje u Parizu gdje je zajedno sa Jean Dubuffetom, André Bretonom i Michel Tapié osnovao Compagnie de l’Art Brut te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije. Blisko je surađivao s André Bretonom koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.

Izložba koja revalorizira i kontekstualizira lik i djelo  Slavka Kopača te prikazuje izbor najizvrsnijih slikarskih, kiparskih i pjesničkih ostvarenja različitih sredina u kojima je djelovao – Vinkovci, Paris, Firenza, Mostar,  priređena je u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te udruga ArtRencontre i Cloverfield,

Izložba “Kopač” otvorena je do 27. ožujka 2022. , od: 11:00 – 19:00 h., PON-NED.