Neizvjesna budućnost TikTok-a u SAD-u

TikTok, brzo rastuća društvena platforma za dijeljenje kratkih videa različitih koncepata postala je jedna od temeljnih odrednica internet kulture i danas broji više od 800 milijuna korisnika diljem svijeta. Samo u Americi broj korisnika dosegao je 100 milijuna.

Nakon višemjesečnih razmatranja o TikTokovim nacionalno – sigurnosnim rizicima,  zbog osobnih podataka koje obrađuje, aplikacija je suočena s neizvjesnom budućnosti u SAD-u, čime su Sjedinjene Američke Države stale uz bok Indiji koja je već zabranila aplikaciju.

Trumpova administracija je ranije ovog tjedna poduzela mjere, a Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se u Americi zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom tvrtkom ByteDance, koja je vlasnik navedene aplikacije. Uredba stupa na snagu u roku od 45 dana. Sukladno tomu, matična kompanija ByteDance sada ima manje od 45 dana da izbjegne zabranu sklapanjem ugovora kojom bi američka tvrtka preuzela ogranke TikTokovih operacija u SAD-u. Iz Microsofta potvrđuju da su zainteresirana stranka u sporazumu a bez obzira hoće li kupac biti Microsoft ili druga kompanija, predsjednik smatra da bi postotak trebao pripasti državi jer je upravo ona to učinila mogućim. Ukoliko se navedena akvizicija ne dogodi – uredba stupa na snagu, što zapravo znači da američki korisnici ostaju bez mogućnosti korištenja jedne od najpopularnijih aplikacija za dijeljenje kratkih video zapisa.