Nina Kraljić, pjevačica jedinstvenog glasa i izričaja, priprema se za Doru i najavljuje glazbene novitete

Ninu Kraljić, mladu pjevačicu jedinstvenog glasa i izričaja, upoznali smo u prvoj sezoni showa ”The Voice Hrvatska”. Nina se danas priprema za nadolazeću Doru te unosi brojne novitete poput promjene glazbenog imena, otvaranje svoje glazbene škole, autorskih pjesama sa osobnim pečatom od kojih je prva na redu upravo pjesma ”Rijeka” sa kojom će nastupiti na Dori u Opatiji 13. veljače 2021. godine. 

Za novu pjesmu kaže da ima moćan, etno ”balkanski” izričaj, te označava budući smjer i projekte kojima će se baviti. O novom projektu ”Alkonost of Balkan” Nina razmišlja već pet godina te najavljuje da će biti potpuno stilski i glazbeno usklađen. Nije se htjela žuriti dok se nije potpuno stilski usmjerila, a što se imena tiče, navodi da je uvijek htjela ime koje je u službi projekta, a ne u službi osobe. Opisuje sam projekt kao odanost prema glazbi i spiritualnosti koju glazba nudi. Čekala je pravi trenutak, te kao primjer navodi obradu pjesme “Wicked Game” koju su svi zavoljeli na Voiceu, a čekala je tri godine pravi trenutak da ju predstavi.

Navodi da je Alkonost mitološka žena ptica slavenskih korijena (originalno porijeklom iz Rusije) koja svojim glasom utječe na ljude (uspavljuje ih ili hipnotizira). Ptica je česti arhetip velikih pjevača i zaštitnica drevnih pjesama i nota, prenositelj zvuka i starog korijena glazbe i plemena; onog zaboravljenog ili izguranog sa strane, ali korijen koji je dio svake glazbe. Naš početak, ono na čemu stojimo danas i ono što trebamo njegovati u svrhu očuvanja baštine naroda, u ovom slučaju Slavena i cijelog područja Balkana i naravno ljepote Hrvatske.

Alkonost of Balkan projekt je koji će se bazirati isključivo na etnu cijelog Balkana sa obradama napravljenim na potpuno nov način (kombinacija višeglasnog etna kao nekadašnje hrvatske Ljelje sa utjecajem filmske glazbe).

U Hrvatskoj trenutno ne postoji bend ni projekt koji obrađuje našu staroslavensku tematiku, predstavlja snagu i moć Balkana, uči generacije mladih o našim slavenskim korijenima, a Nina navodi da joj je cilj očuvanje etno tradicije smatrajući da njen korijen (gdje god se nalazili) priča istu priču kroz generacije i generacije.