Nina Kraljić “Rijeka – Back to the roots” na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 14. svibnja

Sama Nina ovim koncertom vraća se korijenima i stoga je koncert nazvala “Back to the roots”. Nakon duljeg perioda ponovo nastupiti uživo pred publikom i predstaviti svoje novo umjetničko rađanje zbog kojeg je odabrala i novo ime – Alkonost of Balkan iznimno je važno za ovu mladu glazbenicu. Nina je pripremila i presjek etno i filmske glazbe, žanrova koji su joj oduvijek bili nadraži, a posebno mjesto u programu zauzet će pjesma Rijeka koja označava novi početak njenog stvaranja i usmjerenje prema etno i ambijentalnoj glazbi pod umjetničkim nazivom Alkonost of Balkan.

Nina objašnjava da je Alkonost mitološka žena ptica slavenskih korijena (originalno porijeklom iz Rusije) koja svojim glasom utječe na ljude (uspavljuje ih ili hipnotizira). Ptica je česti arhetip velikih pjevača i zaštitnica drevnih pjesama i nota, prenositelj zvuka i starog korijena glazbe i plemena; onog zaboravljenog, korijen koji je dio svake glazbe. Naš početak, ono na čemu stojimo danas i ono što trebamo njegovati u svrhu očuvanja baštine naroda, u ovom slučaju Slavena i cijelog područja Balkana i naravno, ljepote Hrvatske. Nini su glazba i priroda vječna inspiracija, te to nastoji prikazati i u svojim pjesmama. “Alkonost of Balkan“ projekt je koji će se bazirati isključivo na etnu cijelog Balkana sa obradama napravljenim na potpuno nov način.

Nina Kraljić jedna je od rijetkih umjetnika mlađe generacije koja nastoji oživjeti i popularizirati te vratiti izgubljeni sjaj našoj kulturnoj baštini te je približiti široj publici. Hvalevrijedan projekt njegovanja naših slavenskih korijena inspiriran etničkim zvukovima, legendama, filmskim zapisima o čemu govori i prva pjesma tog projekta, pjesma „Rijeka“.

Koncert će se održati 14. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu, sa početkom u 21 sat.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/358298765681568?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Ulaznice: Ulaznice.hr

Foto: Nina Kraljić press

Izvor: Nina Kraljić press