Eksperiment njemačih znanstvenika s ciljem ispitivanja širenja zaraze koronavirusom na koncertima

Nekoliko koncerata održano je u Njemačkoj u subotu, 22. kolovoza, kako bi se istražili rizici koronavirusa vezani uz događanja na kojima sudjeluje veliki broj ljudi u zatvorenim prostorima.

Znanstvenici sa Sveučilišta Halle su osmislili eksperiment koji uključuje tri prostora za održavanje koncerata i 1,500 zdravih volontera u dobi između 18 i 50 godina. Na koncertima je nastupio njemački pjevač Tim Bendzko. Bendzko je izjavio da su on i bend zaista uživali, iako su se bojali da će biti neobično zbog toga što publika nosi maske, ugodno su iznenađeni i nadaju se da će ovo istraživanje pomoći da se koncerti ponovno počnu održavati.

Ideja i istraživanje nastupili su nakon što je Njemačka zabilježila najveći porast oboljelih od koronavirusa od kraja travnja. Istraživanje će pokazati pod kojim se uvjetima koncerti mogu održavati i u vrijeme Covida – 19.

Prvi koncert bio je organiziran na način kako su se koncerti održavali prije koronavirusa, bez poduzetih epidemioloških mjera. Na drugom koncertu bila su osigurana sredstva za dezinfekciju uz poštivanje socijalne distance dok je na trećem koncertu sudjelovala polovica publike uz poštivanje socijalne distance od 1,5 metara.

Svi sudionici su testirani na Covid – 19 prije održavanja koncerta te su im dodijeljene maske i uređaji koji prate kretanje kako bi znanstvenici mogli provjeravati udaljenost između gledatelja. Korišteni su i fluorescentni dezinficijensi kako bi se provjerilo koje površine publika najviše dodiruje za vrijeme koncerta.

BBC je prenio da je projektu donirano 990.000,00 eura od strane njemačkih saveznih država Saxony – Anhalt i Saxony kako bi pomogli oporavku glazbene industrije i spriječili širenje zaraze.

Službeni rezultati se očekuju na jesen.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=0qtYlOjQbYc&feature=emb_logo