“Nosorog” Eugenea Ionesca premijerno 31. srpnja na Malom Brijunu

Kazalište Ulysses kao svoju novu ovosezonsku premijeru 31. srpnja u Tvrđavi Minor na Malom brijunu, najavljuje predstavu “Nosorog” Eugenea Ionesca u režiji Lenke Udovički, metaforu o konformizmu i relativizmu koja tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, te postavlja pitanja.

“Nosorog” je studija o potrebi priklanjanja većini, za koju je Ionescu kao inspiracija poslužila Kafkina pripovijetka “Preobražaj”, ali i osobni doživljaj buđenja nacizma. Tom svojom jasnom asocijacijom progovorio je o ideološkom zagađenju, što nam je i te kako poznato jer mi danas živimo u sveopćem, mentalnom, duhovnom zagađenju. Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu besmislenih riječi, opasnih stavova, predrasuda, pojava, ponašanja…

U malome provincijskom gradu hara dosad nepoznata epidemija koja napada ljude, a potom zaražene pretvara u – nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma, to jest bilo kakvoga oblika vladavine koja ograničava slobodno mišljenje. Danas je to diktatura podizanja ruku, svojevrsne demokrature koja je tek travestija onoga što proklamira stvarna demokracija.

I danas ovaj Ionescov komad s lakoćom probija kazališnu rampu te stiže do naših ušiju koje ga i te kako dobro čuju. Tome je tako jer budućnost se nekad doista nabolje ogleda i može uvidjeti gledanjem u povijest. “Nosorog” uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Mi se u njemu  prepoznajemo: kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu.

U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.

(Izvor: Hina, Foto: Ulysses.hr)