Nove Lungomare Art instalacije u okviru Rijeke 2020

Nove Lungomare Art instalacije, koje se postavljaju u okviru Rijeke 2020, ovog su mjeseca postavljene u Baški na otoku Krku i u Voloskom. Zbog  specifičnih mjesta na kojima se nalaze, instalacije su postavljene uz pomoć ronioca i helikoptera, a svečano će biti predstavljene u proljeće 2021. godine.

Instalacija na Baški, koja je smještena je iznad prekrasne Vele plaže, skulptura je čileanskog arhitekta hrvatskih korijena i svjetskog glasa Smiljana Radića i njegove partnerice Marrcele Correa a nosi naziv ”Kapi”. Riječ je o unikatnom umjetničkom djelu osmišljenom kako bi trajno krasilo ovo čarobno mjesto.  Zbog lokacije koja je inače dostupna samo pješacima i planinarima, za postavljanje instalacije, koju čine dvije kugle zamućenog stakla, bilo je potrebno korištenje helikoptera.

 

U Vološćanskom zaljevu, ispod mora na dubini od 15 metara uz pomoć ronioca, postavljena je trajna podmorska umjetnička instalacija ”Lautus” (”Čistač”), mlade opatijske umjetnice Nike Laginja, koju čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora i kroz godine rastu. Osim što doprinosi obnavljanju bioraznolikosti podmorja instalacija također pronosi poruku o angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojemu živimo. Osim toga, u Voloskom je postavljena i umjetnička skulptura poznatog i priznatog češkog suvremenog umjetnika Jiříja Kovande, koja je ujedno i njegov prvi trajno izloženi rad.