Novih filmovi na Restartovoj online platformi u središte stavljaju politički i intelektualni bunt

Novi filmovi na Restartovoj online platformi volimdokumentarce.net u središte stavljaju politički i intelektualni bunt odnosno angažman dvije izuzetne ličnosti, političke teoretičarke Hannah Arendt te novinara i pisca Alberta Camusa. Njihova razmišljanja i djelovanja ostavila su izniman trag na  filozofski i politički razvoj u dvadesetom stoljeću te su ostala aktualna i danas.

Biografski dokumentarac ”Vita activa: Duh Hannah Arendt” redateljice Ade Ushpiz otkriva razmišljanja Hannah Arendt o izvorima totalitarizma, prirodi zla, pojavi i položaju izbjeglica te građanskom aktivizmu, kojeg je strastveno zagovarala. Beskompromisna u razmišljanju i djelovanju, Arendt je neumorno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a redateljica filma Ada Ushpiz uspjela je napraviti provokativan i pronicljiv portret ove velike filozofkinje i intelektualke.

Film ”Životi Alberta Camusa” redatelja Georgesa-Marca Benamoua posvećen je slavnom filozofu i piscu, čije je djelovanje prvenstveno bilo usmjereno na osvještavanje položaja nemoćnih i poniženih. Buntovnost u mišljenju i djelovanju obilježila je kratki ali iznimno intenzivan život ovog modernog klasika koji je svoj kultni status potvrdio osvajanjem Nobelove nagrade u dobi od samo četrdesetčetiri godine.

Novi ciklus filmova obuhvaća i šest naslova povezanih s temom političkog, intelektualnog i identitetskog bunta, koji su također dostupni u pola cijene  uz kod DOKU-PRAZNICI. Među ”buntovnim” naslovima izdavaju se ”Citizenfour”, priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a te ”Pogled tišine” koji daje fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih. Cjelokupan popis filmova pronađite na volimdokumentarce.net.

Također, pet najgledanijih dokumentaraca u prethodnoj godini – ”Medena zemlja”, ”Srbenka”, ”Selfie”, ”Dubina dva” i ”Stieg Laarson: Čovjek koji se igrao vatrom” dostupni su u pola cijene do nedjelje, 17. siječnja 2021. godine.