“O jednoj mladosti” Ivan Ramljaka osvojio Grand prix 29. Dana hrvatskog filma

Na sinoć završenim Danima hrvatskog filma, dugometražni dokumentarni filma Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti” osvojio je Grand prix ovogodišnjih, 29. Dana hrvatskog filma,

Žiri, u kojem su bili Judita Gamulin, Goran Mećava i Oliver Sertić, smatraju kako je nagrađeno ostvarenje moćan i emotivan film o prijateljstvu.

“Nižući impresivne autorske fotografije preminulog prijatelja s iskazima njegovih partnerica i prijatelja, autor se nije libio samokritično zaroniti u vlastite nedoumice, ponovno ispitati samoga sebe i pokušati proniknuti što ga je tako snažno vezalo za čovjeka o kojemu je znao tako malo, istovremeno upućujući pitanje svima nama: što je pravo prijateljstvo i koliko smo spremni prihvatiti nešto što na prvu ne razumijemo”, ustvrdili su u obrazloženju.

Nagrada Jelena Rajković  koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja za najboljeg redatelja do 30 godina, dodijeljena je Jakovu Noli za kratkometražni igrani film “Kućica”, duhovitoj i složenoj priči o čovjeku koji ljetuje s majkom u kojoj se autor “istaknuo svježinom, iznimno zrelim redateljskim pristupom i izvrsnim glumačkim ostvarenjima Filipa Nole i Inge Appelt.”

Posebna priznanja velikog žirija osvojili su kratkometražni igrani film “Krhko” Tomislava Šobana, “koji je estetskom dosljednošću, na granici dokumentarizma, točnim ritmom kreirao autentičan koncept autorskog djela”, te kratkometražni eksperimentalni “Aleph Zeta (XVII): the Star” Ane Buljan, kao “estetski snažna oda nasumičnosti koja nas podsjeća da nam je nelogičnost toliko esencijalna da joj se ne moramo uvijek odupirati.”

Josip Lukić dobitnik je dviju nagrada, za najbolju režiju i scenarij, za kratkometražni igrani film “Južno voće”. Po riječima žirija, Lukić režira hrabro, intuitivno i odmjereno, za izrazito skladno i zorno dočaravanje svijeta glavnog lika, razočaravajućeg svijeta gusto nabijenog frustracijom, kroz koji indirektno produbljuje dijalog po pitanju otpuštanja i redefinicije maskuliniteta.

Scenarij je nagrađen jer “sirovi, realistični i do kosti ogoljeni dijalozi nose radnju te dalmatinske minijature koja u svakoj rečenici krije duboke slojeve neizrečene težine, a  naizgled obične životne situacije u sretnom specifičnom braku s fjakom, poslužile su mu kao baza.

Dvostruki pobjednik je i “Druker”, kratkometražni igrani film Rine Barbira – Marko Ferković nagrađen je za montažu, “koja neprestano titra u skladu s glavnim likom vješto gradirajući izrazito tjeskoban svijet”, te Tomislav Sutlar za kameru, uz obrazloženje da je snimatelj “promišljenom fotografijom; pokretima kamere, kadriranjem te osvjetljenjem vješto pratio redateljski koncept te dodatno  doprinio atmosferi i  kvaliteti filma.”

Najbolje glumačko ostvarenje među filmovima ovogodišnjih Dana ostvarila je Maja Posavec, u filmu “Krhko”, za slojevitu i diskretnu glumačku kreaciju i prikaz snažnih unutarnjih stanja lika.”

Najbolju glazbu skladao je Luka Šipetić ,za kratkometražni animirani film “Odrasti u malo drvo” Noemi Ribić, a žiri je ocijenio kako je to “nov i hrabar zvuk distopije, zvuk gotovo opipljivog karaktera koji je dovoljno snažan da velikim dijelom samostalno iznosi film pritom se odupirući svakoj doslovnosti.”

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je kratkometražnom eksperimentalno-dokumentarnom filmu “Prazni sati” redatelja Mate Ugrina koji je producirao Berlin University of Arts, a hrvatski koproducent je Dinaridi film.

Žiri kaže kako taj režijski zreo, u slici i zvuku konzekventno proveden dokumentarac dočarava dokolicu migrantskih radnika u naoko beskrajnom iščekivanju.

Zlatna uljanica, nagrada Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti dodijelit će se izvan svečanosti zatvaranja festivala, tijekom listopada i uz obljetnicu tog časopisa.

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma,  smotra hrvatskih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavali su se od 16.  rujna u kinu Tuškanac. Za nagrade se natjecalo ukupno 78 filmova. (Hina)

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL