Objavljen poziv za ostvarivanje Potpora za Europske projekte suradnje u 2021. godini

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) objavila je poziv za ostvarivanje Potpora za Europske projekte suradnje u 2021. godini, nakon što je Europska komisija 26. svibnja 2021. službeno objavila početak novog programa za potporu europskim kulturnim i kreativnim sektorima.

Cilj poziva je osigurati bolji pristup europskoj kulturi i umjetničkim djelima te promovirati inovacije i kreativnost, a njime će se podržati Europski projekti suradnje s početkom provedbe u 2021. godini. Potpora za Europske projekte suradnje odnosi se na transnacionalne projekte koji uključuju kulturne i kreativne organizacije iz različitih zemalja koje sudjeluju u Programu. Kroz ovaj će se Poziv kulturnim organizacijama svih veličina pružiti mogućnost koprodukcije, suradnje, eksperimentiranja, inovacija, mobilnosti i razmjene znanja i iskustava. Projekti mogu obuhvaćati jedan ili više kulturnih i kreativnih sektora te mogu biti interdisciplinarni.

Projektni prijedlozi mogu se baviti jednim (najviše dva) od navedenih prioriteta:
1) razvoj publike 2) socijalna inkluzija 3) održivost 4) nova tehnologija 5) međunarodna dimenzija 6) posebni sektorski prioritet (područje knjige, glazbe, arhitekture, kulturne baštine).

Za ovaj Poziv na dostavu prijedloga osigurana su sredstva u ukupnom iznosu 60.942.906 eura, a u projektima mogu sudjelovati pravne osobe (privatne i javne), ali i tijela nacionalne, regionalne i lokalne vlasti čija osnovna djelatnost pripada djelokrugu kulture, pri čemu vodeći partner mora biti u mogućnosti potkrijepiti svoju pravnu osobnost (istoga imena i statusa) za razdoblje od protekle dvije godine.

Rok za prijave na ovaj Poziv je 7. rujna 2021. godine do 17:00 sati.

Sve dodatne informacije saznajte na stranicama Ministarstva kulture i medija RH.

Foto: Min-kulture.gov.hr

Izvor: Min-kulture.gov.hr