Objavljeni dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

Ministarstvo kulture i medija objavilo je danas imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Odluku o dobitnicima nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 2020. godini u šest umjetničkih područja donio je Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 7. svibnja, a evo tko su sve dobitnici.

Nagrade za životno djelo dobili su: Dubravka Oraić Tolić za književnost, Sretna Meštrović za glazbu, Branko Ivanda za filmsku umjetnost, Branka Cvitković za kazališnu umjetnost, Juraj Dobrović za likovne i primijenjene umjetnosti te Vinko Uhlik za arhitekturu i urbanizam.

Godišnja nagrada za područje književnosti dodijeljena je Marku Greguru za roman “Vošicki”.

Valentina Fijačko Kobić dobitnica je godišnje nagrade na području glazbe za operne i koncertne nastupe u 2020. godini.

Na području filmske umjetnosti godišnja nagrada dodijeljena je Danilu Šerbedžiji za film “Tereza 37”.

Doris Kukuljica dobitnica je godišnje nagrade za kazališnu umjetnost za ulogu Elze u drami “Dobro je dok umiremo po redu” Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Godišnja nagrada za likovne i primijenjene umjetnosti dodijeljena je Zlatku Kopljaru za izložbu “Tenebroso” u Gradskom muzeju u Varaždinu te postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u Varaždinu.

Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško dobitnici su godišnje nagrade na području arhitekture i urbanizma za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izvor: Hina