Objavljeni najuspješniji vinili u 2020. godini

U prodavaonici Croatia Records, emitirana je posebna epizoda ”Svijeta diskografije”, poznatog radijskog voditelja, urednika i glazbenog kritičara Zlatka Turkalja. Tom prilikom predsjednik Hrvatske diskografske udruge, Želimir Babogredac, dodijelio je priznanja izvođačima čiji su vinili bili najprodavaniji u 2020. godini. Top lista vinila objavljuje se od 2018. godine, a temelji se na podacima o prodaji vinila sa svih prodajnim mjesta u Hrvatskoj.

Album ”TIME” grupe Time proglašen je Vinilom godine i vinilom zime 2020. Nagrađeni album snimljen je i objavljen 1972. godine, u vrijeme kada je grupa bila pokretač i inovator progresivnog rocka na domaćoj sceni. ”Budimo iskreni u tom trenutku to se nije znalo. To je vrijeme kada rock n roll nije bio dobro došao. Nas nekoliko prijatelja i istomišljenika koji nismo imali sviračkih, zanatskih problema i imali smo dovoljno hrabrosti upustili smo se u realizaciju, kako bi vi rekli, materijala koji je bio izvan onog vremena na domaćoj sceni. Treba istaknuti kako su grupu Time činili vrhunski glazbenici počevši od Dade Topića koji je dan danas ostao vjeran rock n rollu. Tu je izvanredni Vedran Božić jedan od najtalentiranijih glazbenika ovih prostora, zatim Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković i najbolji bubnjar naše generacije, onog vremena Ratko Divjak.” rekao je Mario Marvin, koji je preuzeo nagradu u ime grupe, za Večernji list.

Album ”Dangerous Waters” talentiranog J.R. Augusta proglašen je Vinilom proljeća 2020. ”.. sada radim na novom albumu i to potpuno sam zbog trenutne situacije, Nisam to tako planirao, ali izgleda da će do kraja realizacije to biti tako. Sve pjesme na albumu bit će nove.” rekao je J.R. August za Večernji list.

Razni izvođači okupljeni na vinilu ”Aq Total / Box Set Alenovo” osvojili su nagradu za Vinil ljeta 2020. U njihovo ime nagradu je preuzeo Boris Horvat, direktor diskografske kuće Aquarius Records. Izdanje se sastoji od osam vinila na kojima je više od 120 snimaka koje su obilježile 25 godina Aquarius Recordsa. Tu su izvođači poput Cubisma, Songkillersa i Malayesa koji su bili naši počeci, pa onda Gabi, Oliver, Massimo, Nina Badrić. Izdanje je nazvao Alenovo, a obitelj Alena Balena odlučit će kome će biti donirana sredstva od prodaje izdanja, objasnio je Boris Horvat.

Vinil jeseni 2020. je ”Jugoton funk vol 1.”, dvostruki album na kojem se nalaze snimke iz sedamdesetih godina kada je funk bio jedan od najpopularnijih glazbenik stilova. Nagradu je preuzeo direktor Croatie Records Želim Babogredac koji je pritom rekao: ”Glazba na ovim prostorima uvijek se događala kao refleksija svijeta. Sve što je bilo stilski popularno u svijetu imalo je svoje sljedbenike i kod nas. Tako da neke funk stilove koji su bili popularni u svijetu mnogi aranžeri ili autori prenijeli su u ta djela. Aranžeri su u to vrijeme bili kreativno slobodni ljudi koji su dobro slušali što dolazi sa svih strana i onda su svoj talent uklopili u te nove pjesme. Hvala im za to.” Na albumu se nalaze funk izvedbe Arsena Dedića, Dalibora Burna, Ljupke Dimitrovske i drugih.