Odlazak velikana

Glumačka legenda, Mustafa Nadarević, napustio nas je danas nakon duge i teške bolesti u 78. godini.

Voljeni i cijenjeni kazališni, filmski i televizijski glumac rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Djetinjstvo je proveo u Bosanskom Novom (današnji Novi Grad). Poslije završene gimnazije u Rijeci diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima regije, najveći dio života proveo je u Zagrebu. Kazališnu  karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta također u Zagrebu. Prve velike uloge dobio je u domaćem kazalištu – u predstavama Hvarkinja”, “Dundo Maroje”, “Ostavka” te “Gospoda Glembajevi”.
Njegov iznimni talent ubrzo su prepoznali strani redatelji te je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Glumio je u brojnim predstavama, a filmsku je karijeru započeo krajem 80-ih godina, od kad je ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama. Na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka Zijaha u Kusturičinom filmu Otac na službenom putu”, a zatim i u filmu “Već viđeno” Gorana Markovića. U 1988. godine igrao je u “Glembajevima” Antuna Vrdoljaka, pa onda u “Kuduzu” i “Gluvom barutu”.  Publiku je najviše osvojio ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao redatelj je debitirao 1992. godine s predstavom „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ayckbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu je od 1969. godine. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, na sarajevskoj jedan semestar.
Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno djelo Libertas film festivala 2008. godine kao i nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo za 2016.godinu.

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL