”Odletjeti u eter ili ostati na zemlji” u MMSU Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti izložbom ”Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji” obilježava 100. obljetnicu rođenja istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića (1921. – 2020.). Izložba predstavlja medijski raznolike radove Ivana Kožarića, odnosno crteže, skulpture, slike i tkanine nastale u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina, a ostvarena je  u suradnji s zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti i obitelji Kožarić.

Izložba je otvorena za javnost od srijede 28. travnja u radno vrijeme Muzeja.

Odabranim radovima izložba upućuje na umjetnikovo osjećanje prirode, od djetinje nadahnutog divljenja svijetu oko sebe do skulptorskog i filozofskog promišljanja prostora.

Priroda je Kožarića zaokupljala od studentskih dana, kao uzor stvarnosti i  kao physis – unutarnji princip bivanja, prirodnog toka, rasta, odnosno života. Od naslućivanja cikličkih izmjena godišnjih doba, kretanja sunca (odbljesak sunca na zidu) i preobrazbi krošnji drveća do bilježenja čovjekova rada u prirodi (prikazi oranica) i skulptorski mišljenih preoblikovanja svijeta, u Kožarićevim radovima pratimo kako je mijena jedini životni i umjetnički zakon. Ready-made posvete živom svijetu i motivi poput globusa, stabla, neba ili efemernih meteoroloških pojava u dijalogu su sa stalnom pretvorbom oblika i energije, duha i materije. Savladavanje prostora (stvarnog i metaforičkog prostora slobode) poigravanje je i osnovnom fizikalnom silom, gravitacijom kojoj prkose uzleti ili koja ostaje nepobijeđena u pokušaju otiskivanja s tla. Izložba tako prati kako se nevidljive prirodne sile oblikuju u konceptualne umjetničke postupke prizemljivanja, priljepljivanja, skupljanja, rastezanja ili ostaju registrirane kao „osjećaji-ideje.“

Izložba je zamišljena kao dio službenog zatvaranja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a podsjeća nas na Kožarićevu instalaciju Stog sijena koja je bila privremeno  postavljena uz riječki Korzo, prije nešto više od godinu dana, uoči otvorenja EPK. Izložba okuplja radove Ivana Kožarića iz Zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i Atelijera Kožarić ( u vlasništvu Grada Zagreba), obitelji Kožarić i Kolekcije Marinko Sudac.

(Izvor: MMSU)