Online platforma croatian.film postaje centralno mjesto hrvatske kinematografije

Internetska platforma croatian.film, koja okuplja domaće filmove kratkoga metra, proširuje svoj sadržaj hrvatskim ostvarenjima svih formi i žanrova pa će tako publika odsad ovdje moći pogledati i pregršt domaćih naslova, među kojima su i festivalske uspješnice s nizom nagrada poput filmova Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Srbenka Nebojše Slijepčevića, Mater Jure Pavlovića i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević.

Baza se redovito nadopunjava svježim naslovima, pa tako trenutačno broji više od 200 kratkometražnih naslova. U nepune dvije godine djelovanja platforma je ostvarila iznimne rezultate pa su tako od veljače 2020. do danas domaći filmovi kratkog metra pogledani 135.000 puta, stranicu je posjetilo oko 180.000 jedinstvenih korisnika koji su pregledali sadržaj 950.000 puta – što je croatian.film učinilo relevantnim mjestom za gledanje i informiranje o domaćem filmskom stvaralaštvu.

Ova online platforma namijenjena promociji hrvatskog filma omogućuje gledanje filmova svugdje i u svakom trenutku, a ujedno djeluje i kao repozitorij filmskih naslova popraćenih ključnim novostima iz svijeta filma i festivala. Platformu je pokrenula Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival kao svojevrsnu nadogradnju festivalskog nacionalnog natjecateljskog programa Kockice. “Smatramo da je vrijeme pandemije koronavirusa pokazalo da je takvo mjesto potrebno kako bi se pristup hrvatskom filmu kontinuirano i nesmetano omogućio širem krugu korisnika i publike”, ističu iz ZFF-a.

Osim na internetskoj stranici croatian.film, bazi se može pristupiti i putem nove domene – www.hrvatski.film. Lako pregledna i jasno organizirana, baza omogućuje pretraživanje filmova po žanrovima, rodovima, godinama, redateljima/icama ili ključnim riječima. Kratkometražna ostvarenja i dalje će biti dostupna za gledanje potpuno besplatno, dok će se srednjometražni i cjelovečernji filmovi moći pogledati uz naknadu koja će iznositi 16 kn (oko 2,5 USD). Sva ostvarenja srednjega i dugog metra moći će se gledati na području Hrvatske, neki će naslovi za gledanje biti dostupni i u regiji, a pojedini naslovi i u čitavom svijetu.

Foto: Croatian.film press

Izvor: Croatian.film press