Online premijera filma ”Slučaj Makavejev”

Dok nestrpljivo očekujemo ponovno otvaranje zagrebačkog Dokukina KIC, na platformi Volimdokumentarce.net očekuje nas online premijera višestruko nagrađivanog filma ”Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani” Gorana Radovanovića.

Riječ je o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, ”W.R. Misterije organizma”, koja je u lipnju 1971. godine uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon iznimno uspješne premijere u Cannesu, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji je u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage.

Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.

”Slučaj Makavejev” pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem filma, Goranom Radovanovićem koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC.