Online radionica: „Glumac ima vremena“

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura, u suradnji sa poznatim hrvatskim glumcem Leonom Lučevom organiziraju radionicu pod nazivom „Glumac ima vremena“ . Radionica  namijenjena razumijevanju filmske i kazališne scene, likova i otkrivanju komunikacije glumca i lika održati će se 25. i 26. rujna 2020. godine, od 10 do 18 sati putem Zoom-a.

Fokus radionice biti će na osvješćivanju dubljih iskustava koja imamo, a koja su nam potrebna za kreiranje lika, te pronalaženju načina da iskustva koja nemamo istražimo, približimo i usvojimo.  Usmjerit ćemo se i na traženje vrata zaborava između glumca i lika, na prostor neočekivanja, koji otvara prostor slobodi igre. Vrata zaborava podrazumijevaju sljedeće: glumac ima, skuplja, istražuje i usvaja mnogo informacija i iskustava koja su mu potrebna za lik, ali lik je u zaboravu jer kad bi znao sve te informacije, ne bi bio taj lik. Zato tražimo vrata zaborava, točku iz koje glumac ulazi u zaborav lika, a još uvijek sviješću glumca može korigirati prostor lika, odnosno vlastite igre. Bavit ćemo se i osobnim prostorom glumca, ograničenjima i zamkama koje sebi nesvjesno postavlja te ćemo pokušati zajedno naći način kako ih zaobići. Bavit ćemo se vremenom potrebnim da bismo stvari usvojili. Tišinom u kojoj se lik kojeg igramo otkriva. Nježnošću i strpljenjem koje glumac mora imati prema svom prostoru, kako bi mimo očekivanja što mu ih nameće društvo u kojem živimo mogao nesmetano rasti i razvijati se. – stoji u najavi online radionice.

Prijaviti se možete najkasnije do 18. rujna, a za sudjelovanje će biti odabrano 10 sudionika, od kojih će petero biti iz područja kazališta, a petero iz područja filma i televizije. Zainteresiranima će također biti omogućeno sudjelovanje u ulozi promatrača.

Prijavnica mora sadržavati: životopis, fotografiju, motivacijsko pismo,  odabranu filmsku scenu strane ili domaće produkcije te lik iz navedene scene koji nadahnjuje prijavitelja, odnsono čije bi igranje i istraživanje prijavitelju predstavljalo užitak i izazov. Tekst scene treba naučiti napamet.

Prijavnice se šalju putem e-pošte na:

martina.petrovic@mediadesk.hr – prijavitelji iz područja filma i televizije

ced@min-kulture.hr – prijavitelji iz područja kazališta.

Više informacija na mrežnim stranicama: http://deskkultura.hr/hr/dogadanja/online-radionica-kreativna-suradnja-glumac-ima-vremena

Photo: freepeek