Otkud ples? – nacionalna je poruka Maše Kolar povodom Svjetskog dana plesa

Danas je Međunarodni dan plesa.  Obilježava se od 1982., 29. travnja. Taj dan rođen je začetnik modernog baleta i plesni reformator Jean George Noverre.

Na današnji dan širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples.  Ove godine čitamo poruke autorice Maše Kolar, plesne umjetnice,  ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca, i

Autor međunarodne poruke je južnoafrički plesač, koreograf, glumac i  plesni edukator Gregory Vuyani Maqoma. Obje poruke prenosimo u nastavku teksta.

Hrvatska poruka: MAŠA KOLAR

Otkud ples?

Ples je oduvijek i u potpunosti. Želja mi je osvijestiti ples i život u (pra)iskonskom smislu, u kontekstu očuvanja naših instinkta u vrijeme kad su ugroženi što zbog pandemije, što zbog opće težnje kiborgizaciji.

Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Živući svijet je unikatno i spektakularno čudo. Oboje su prirodna datost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo.

Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Da – tijelo profesionalnog plesača često zahtjeva usamljenički život, ali kreativni nagon omogućuju nam da ostanemo društvena bića, povezujući nas s drugim tijelima da se u najneposrednijoj nuždi podržavamo i međusobno održavamo.

Stoga, poštujući svaku napisanu riječ o plesu kao manifestu naše kulture, sve  vas pozivam da se više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu „mašinu“ koja podupire ples i život.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

 Međunarodna poruka: Friedemann Vogel

Sve počinje pokretom; to je naš zajednički instinkt, a ples je rafinirani pokret komunikacije. Ma koliko važna i dojmljiva bila besprijekorna tehnika, ​bit plesa je ipak njegova izražajnost. 

Mi plesači stalno smo u pokretu i težimo stvaranju tih nezaboravnih trenutaka. To je ono što svaki plesač nastoji postići bez obzira na žanr.

Pa kad nam odjednom, zbog zatvorenih kazališta i otkazanih festivala, više nije dozvoljeno plesati, naši svjetovi zamiru. Bez fizičkog kontakta. Bez predstava. Bez publike. Nikada u novijoj povijesti plesna zajednica nije bila pred tako velikim zajedničkim izazovom da ostane motivirana, da pronađe svoj smisao postojanja.   

No baš kad nam se oduzme nešto dragocjeno, doista cijenimo važnost onoga što radimo i koliko ples znači za cjelokupno društvo. Plesače se obično slavi zbog njihove fizičke vještine, no u stvari, nas puno više održava naša mentalna snaga. Vjerujem da će nam ta jedinstvena fizička i psihička živahnost  pomoći da sve prevladamo, da nanovo otkrijemo sebe kako bismo nastavili plesati i inspirirati se.

Povodom Svjetskog dana plesa diljem Lijepe naše organizirano je niz događanja, plesnih radionica, predstava, performansa i sl. Pronađite jedno od događanja u Vašem gradu na https://getme.hr/dogadjanja/ ili pogledajte online program na https://getme.hr/2021/04/26/medunarodni-dan-plesa-2021-online-programi/.