Otvaranje 13. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u nedjelju 13. rujna

Ovogodišnji, trinaesti po redu riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održat će se od 13. do 19. rujna. Program se sastoji od tridesetak događanja, sa glavninom programa u  Exportdrvu, ali i na plaži na Kantridi, pokraj ugostiteljskog objekta Morski prasac te u klubu Dnevni boravak u centru Rijeke.

Otvaranje će se održati u nedjelju, 13. rujna, u Perivoju Guvernerove palače, uz svečanu dodjelu VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, dok će se u subotu 12. rujna, uoči službenog otvorenja festivala, u Morskom prascu u Rijeci prijatelji  Bekima Serjanovića prisjetiti  tog nedavno preminulog književnika koj je ne ko vrijeme svog života proveo u Rijeci, a kojem je ovogodišnja manifestacija i posvećena.

Na Vrisku će ekskluzivno bit prikazan i video koji je Sejranović snimio, a u kojem čita svoju zadnju objavljenu priču „Miss Misery na otoku Susku“ koju je napisao u sklopu književne rezidencije što ju je organizirala Rijeka europska prijestolnica kulture 2020.

Glavni urednik izdavačke kuće VBZ, organizatora festivala Vrisak Drago Glamuzina kazao je da je ovo bilo najsloženije događanje u čijoj je organizaciji sudjelovao, budući da je program sastavljan nekoliko puta i mijenjan zbog epidemioloških mjera.  „Prvi put je program složen za svibnja, u izvornom terminu festivala, pozvani su gosti iz inozemstva, čak su im kupljene i avionske karte, a onda se sve moralo otkazati zbog koronakrize“- kazao je je Glamuzina na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

Festival će se i zatvoriti predstavljanjem nedavno objavljenih Sabranih djela Bekima Sejranovića. Cjelokupni program Vriska moći će se pratiti i putem prijenosa uživo na službenoj mrežnoj stranici Vriska.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL