Otvaranje izložbe “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“ u Lazaretima

Izložba pod nazivom  “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“ otvara se  večeras u 20 sati u Lazaretima, dubrovačkoj utvrdi zdravlja.

Svrha izložba  je pružti  uvid u povijest uspješnog protuepidemijskog sustava Dubrovačke Republike i samih Lazareta. Također, uspoređuju se  konkretne epidemiološke, gospodarske i socijalne mjere koje je provodila Dubrovačka Republika s onima koje se provode danas u borbi s COVID-19 pandemijom. Mjere su vrlo slične, gotovo identične  – od držanja fizičke distance do beskontaktnog plaćanja iz čega je vidljivo da se malo  što  promijenilo u borbi protiv nepoznatih zaraznih bolesti. Izložba između ostalog pokazuje kako je Dubrovačka Republika uspješno balansirala između kuge i ekonomskog opstanka, te način osmišljavanja i discipliniranog protuepidemijskih mjera  s ciljem osiguravanja opstanka stabilnosti trgovine.

Izložba je rezultat suradnje  Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Autorice izložbe su dr. sc. Vesna Miović i Zrinka Lucianović.

Photo: freepik