Otvoren 13. Glumački festival u Krapini

Predstavom „Potpuni stranci” zagrebačkog kazališta „Luda kuća” autora Paula Genovesea,  u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta sinoć je u Krapini otvoren je 13. po redu Glumački festival (GFUK).

„Imat ćemo deset predstava, festival će se održati, ljudi će uživati u dobrim naslovima, onoliko njih koliko može biti u dvoranama”, izjavio je Adam Končić, Predsjednik Udruge GFUK i osnivač Festivala, ujedno izrazivši zadovoljstvo jer se festival ipak uspio održati, iako s nekoliko mjeseci odgode.

Predstava „Potpuni stranci” Lude kuće iz Zagreba, kojom je otvoren Festival, najizvođenija je predstava tog kazališta.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zadovoljan je što se tradicionalni Festival  uspio održati i ove godine, unatoč situaciji s koronavirusom koja se, ističe, odražava na sve segmente društva, pa tako i na kulturne manifestacije. Dodao je kako je Krapina postala poznata po Festivalu diljem Hrvatske te da je važno da se održi i da se ne prekine tradicija.

Idućeg vikenda, 10. listopada, na rasporedu je predstava „Dekorater” Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe „Lectirium” iz Zagreba, a tjedan dana kasnije predstava Raya i Michaela Cooneya „Brat Bratu” zagrebačkog gradskog kazališta „Komedija”. 18. listopada, završnog dana festivala na redu je predstava za djecu Ericha Kästnera „Tonček i Točkica” zagrebačkog GK „Žar ptica”.

Osim predstava u Krapini, održava se i „GFUK i po Zagorju” koji obuhvaća sedam gostovanja s ukupno četiri naslova: „Cabaret preko veze”, „I živjele su sretno”, „Udavače” i „Dekorater”, koji se izvode u Klanjcu, Oroslavju, općinama Cestica i Vidovec, u Bedekovčini, Zlatar Bistrici te Stubičkim Toplicama, a gostovat će i u austrijskom Velikom Borištofu.

Photo:freepik