Otvoren 16. Trash Film Festival u Varaždinu

Postavljanjem ploče glumici Smiljki Bencet Jagarić na varaždinskom “Walk of fame” u tom je gradu u srijedu otvoren 16. Trash Film Festival, na kojemu će do subote biti prikazana 54 niskobudžetna filma, koja konkuriraju za nagrade “Zlatne motorke”.

Festival je otvoren u varaždinskoj Uskoj ulici gdje je na “Walk of fame” postavljena ploča hrvatskoj umjetnici Smiljki Bencet Jagarić koju pamtimo po ulozi Regice u kultnoj seriji “Gruntovčani”. Četvrta je to ploča postavljena u spomen na osobe koje su zadužile hrvatsku kinematografiju, a u prethodne tri godine dobili su ih Zvonimir Ferenčić, Slavko Brankov i Oktavijan Miletić.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako se Varaždin ovim festivalom upisao na kartu kreativnih festivala u Hrvatskoj. “Ne trebamo brinuti za budućnost festivala jer živimo u trash vremenu – od politike, estrade, pa nadalje, tako da im inspiracije sigurno neće nedostajati”, kazao je Bosilj.

Na 16. Trash Film Festival pristiglo je 1616 filmova, a od četvrtka do subote u varaždinskom kinu Gaj bit će prikazana 54 filma u konkurenciji za nagrade „Zlatne motorke“.

U kategorijama akcijskog, borilačkog, horor i znanstveno-fantastičnog filma izabrat će ih stručni žiri u kojem su književnik, scenarist i novinar Ante Tomić, redateljica dokumentarnih filmova, producentica i snimateljica Irena Ščurić te kazališni redatelj i pisac Dario Harjaček.

Lajtmotiv festivala ovoga su puta “sapunice”, rekao je direktor Trash Film festivala Slobodan Runjak. “Sapunice su po nama sociološki fenomen s obzirom da nitko ne gleda sapunice, a svi znaju sadržaj. To nas je ponukalo da probamo otkriti u čemu je stvar”.

U popratnom programu Festivala su filmski kviz te stručni skup na temu sapunica, a u glazbenom dijelu nastupit će zagrebački bend One Dread te varaždinski sastavi Vrulja i Fakin’ Lajsne.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)