Otvoren 31. Animafest – Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu

Animafest Zagreb – Svjetski festival animiranog filma, koji ove godine prikazuje oko 350 filmova u raznim programima, otvoren je u ponedjeljak u Kinu Studentskog centra (SC).

Ovogodišnje, 31. izdanje Animafesta održat će se do 12. lipnja u Kinu Studentskog centra, Kinu Tuškanac, Teatru &TD, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama. Festival će ugostiti 150 inozemnih autora, a uz natjecanja kratkometražnih i dugometražnih uradaka te VR projekata priređeni su, među ostalim, tematski blok posvećen ljubavi, filmovi Zagrebačke škole crtanog filma, vikend događanja na otvorenom, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VIII, masterclassovima i promocijom knjiga, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

Otvarajući festival zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, podsjetio je kako još od 1972. godine taj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Ustvrdio je kako ovogodišnja dugometražna konkurencija prikazuje i neka dugoočekivana djela koja nastaju godinama, što ukazuje na bitne karakteristike te umjetnosti, suradnju, ustrajnost i strpljenje u dugotrajnim procesima.

Program i sve informacije o festivalu saznajte na web stranici Animafest.hr.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Izvor: Hina