Otvoren Motovun Film Festival 2021.

Prigodnim programom te proslavljenim talijanskim dokumentarcem “Lovci na tartufe”, na glavnom motovunskom festivalskom Kino trgu u utorak navečer je otvoren Motovun film festival koji će do subote posjetiteljima ponuditi bogat program pun filmova, glazbe, zabave i popratnih zbivanja. 

Tako je je najslikovitije istarsko brdo od večeras i ove godine postalo najbolja kulisa za uživanje u filmovima – u pet dana festivala bit će prikazano više od sto filmova, a motovunsko brdo pohodit će i brojni filmski autori. “Jako je bilo neizvjesno hoće li će se ovo dogoditi, ali se u konačnici ipak dogodilo. I zato je večeras moje srce puno”, rekao je direktor festivala Igor Mirković te poručio kako se “filmovi gledaju zajedno” ističući da je “mogućnost zajedničkog smijeha i suza nezamjenjivo, ponekad terapeutsko iskustvo”.

Na ovogodišnjem Motovun film festivalu bit će, između ostalog, prikazano čak osam talijanskih filmova pa je talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco izrazio zadovoljstvo tom činjenicom istaknuvši kako se mnogi hrvatski filmovi prikazuju u Italiji, ali još više talijanskih filmova u Hrvatskoj. Upravo je festival otvoren proslavljenim talijanskim dokumentarcem Lovci na tartufe, koji govori o skupini iskusnih tragača za rijetkim i dragocjenim tartufima za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i gurmani. Kako se Motovun Film Festival održava baš u istarskom središtu tartufa, cijeli je prvi dan festivala posvećen toj dragocjenoj deliciji.

U pet dana festivala bit će prikazano više od sto filmova, a motovunsko brdo pohodit će i brojni filmski autori. Iz Švedske dolazi Ninja Thyberg, redateljica “Užitka”, najprovokativnijeg filma u ovogodišnjem programu. Iz Nizozemske dolazi redatelj Kaweh Modiri čiji intrigantni triler “Mitra” prati ženu koja dobiva priliku osvetiti se za smrt kćeri u Iranu. Film je temeljen na stvarnim događajima iz prošlosti redateljeve obitelji. Poljski redatelj Piotr Domalevski osobno će predstaviti film “Što dalje odavde”, o hirovitoj tinejdžerici koja nakon smrti oca dobiva priliku da doista upozna njegovu prošlost. Priliku da se pokloni motovunskoj publici imat će i Nada Šargin, glumica iz “Živog čoveka”, srpske komedije o sredovječnom beogradskom rokeru u potrazi za oslobođenjem. Domaće boje brane redatelj Srđan Kovačević i protagonisti dokumentarnog filma “Tvornice radnicima” koji će u Motovunu imati hrvatsku premijeru.

Glazbeni program festivala možete pogledati OVDJE.

(Izvor: Hina, Photo: Srecko Niketic/PIXSELL)