U Rijeci otvorena izložba ”Krajolici sjećanja u grafitima”

”Krajolici sjećanja u grafitima” izložba je o političkim grafitima koje su istraživači proteklog desetljeća snimili na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Izložba je otvorena u petak, 04. prosinca, u Rijeci u prostoru Exportdrva. Izvrsne fotografije zabilježili su Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar. Radovi prikazuju političke sukobe i ideološke premise, povijesne razdore i mnogostruke slojeve prošlosti te odnose identifikacije unutar i izvan različitih grupa.

Roswitha Kersten-Pejanić se bavi istraživanjem jezičnih krajolika u Hrvatskoj, s fokusom na Domovinski rat i područje koje je tijekom rata bilo pod okupacijom pod nazivom “Republika Srpska Krajina”. Vjeran Pavlaković istražuje spomenike i kulturu sjećanja materijaliziranu u javnom prostoru, kao i rasprave i diskurse koji ih prate. Područje djelovanja Erica Ušića su politički grafiti iz Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega u Istri, kojima su se iskazivali stavovi o Narodnooslobodilačkoj borbi te razgraničenju teritorija u Istri. Kevin Kenjar svoje istraživanje temelji na jezičnim grafitima u javnom prostoru, na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izložba će ostati otvorena do 20. prosinca a ulaz je besplatan. Organizira je Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, a održava se u sklopu programa „Krajobrazi sjećanja“ programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)