Svečano otvorena riječka Palača šećerane

Palača šećerane, smještena u kompleksu Benčić u kojoj je stalni postav Muzeja grada Rijeke, otvorena je u petak navečer nakon godinu i pol obnavljanja. Tom prigodom, premijer Andrej Plenković poručio je da je to važan projekt za razvoj Rijeke “jer doprinosi podizanju svijesti o očuvanju kulturne baštine te pokazuje potencijal stavljanja povijesnih objekata u funkciju kulture, čime se na suvremen način vrednuje baština i povijest grada i njegovih stanovnika”.

Gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se svim sudionicima koji su sudjelovali u restauraciji, konzervaciji, projektiranju i uređenju palače. “Mi svi ne bismo bilo ovdje danas da nije intrigantne, burne i sigurno vrlo zanimljive riječke povijesti. One koja nas je oblikovala, iz koje učimo i one koju gradimo i mi, upravo ovakvim velikim projektima za naš grad, za našu Luku različitosti”, rekao je gradonačelnik.

Palača šećerane, zaštićeno kulturno dobro od 1970.  počela se uređivati u proljeće 2018. godine. U izložbenom postavu predstavljen je veliki broj tema karakterističnih za grad Rijeku poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih tvrtaka – Tvornice papira i Tvornice duhana.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)