Otvorenje izložbe ”Jezični riječni krajolik” u Rijeci

U utorak, 3. studenog 2020.g. u 11.00 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, šetnici prema zgradi STEPRI na vanjskim panelima, održat će se otvorenje izložbe Riječki jezični krajolik. Izložba će biti postavljena kao dio programa susjedstva Kampus, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture i sveučilišnog projekta Hrvatska pisana baština od 18. do 20. stoljeća. Autori su Diana Stolac s Filozofskog fakulteta u Rijeci i Jim Hlavač s Monash Universityja iz Melbournea, Australije. Otvaranju će prisustvovati predsjednica Izvršnoga odbora Kampus kreativnog tima Rajka Jurdana te dekanica Filozofskoga fakulteta Ines Srdoč-Konestra.

Jezični krajolik jezikoslovni je pojam koji označava sve natpise u nekoj sredini i koji uključuje široki opseg pojmova – od cestovnih znakova i službenih natpisa na državnim i lokalnim institucijama do privatnih natpisa, reklama i jezičnih grafita.
Cilj projekta je istražiti korištenje jednoga ili više jezika na javnim natpisima – javni se natpisi bilježe, opisuju i komentiraju u sociolingvističkom i kulturnom kontekstu čime se opisuje jezični identitet prostora. Ova izložba nudi elemente za opis riječkog jezičnog identiteta.
Sakupljena je građa pokazala da je Rijeka tradicionalno višejezični i višekulturni urbani prostor, dio je europskoga kulturnog prostora u 21. stoljeću, a povijesna dimenzija pokazuje Rijeku kao dio europskoga kulturnog prostora ranijih stoljeća.

Recenzenti izložbe su Tanja Gradečak-Erdeljić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Anastazija Vlastelić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Fotografije su uz autore pripremili Damir i Dunja Stolac.

Izvor fotografije: Unsplash.com