Otvorenje izložbe slikoknjiga “Boja vode: Mediteran” 20.1. u 20 h u Laubi

U Laubi se 20.1. otvara izložba slikoknjiga Sanje Lovrenčić i Ive Valentić

Kuća za ljude i umjetnost počinje svoj godišnji program izložbom koja vješto spaja dva medija- likovnu umjetnost i književnost. „Boja vode: Mediteran“ treći je ciklus velikih „slikoknjiga“ – radova u kojima slikarica Iva Valentić i književnica Sanja Lovrenčić istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti. Započevši 2017. osebujnu umjetničku suradnju, u kojoj tekst reagira na sliku ili slika na tekst ili pak oboje nastaje istodobno, dvije su autorice 2020. osnovale Umjetničku organizaciju Piktogram s idejom izrade rukopisnih knjiga nestandardnih formata, na razmeđi verbalnog i vizualnog izraza.
Ishodište ciklusa „Boja vode: Mediteran“ četiri su pjesme Sanje Lovrenčić, inspirirane prošlošću i suvremenošću mediteranskog prostora; ciklus se sastoji od šesnaest radova velikog formata u kojima slobodan, ekspresivan potez kistom – u kojemu se zrcali iskustvo Ive Valentić u području dalekoistočne kaligrafije – stupa u dijalog s rukom ispisanim riječima pjesama. Tako, čisto formalnim elementima, Istok progovara o Zapadu, a ekspresija apstraktnog poteza na svojim valovima nosi ekspresiju poetskih slika. Uz izložbu je, u produkciji naklade Mala zvona, objavljena i popratna tiskana umjetnička knjiga s fragmentima radova i svim pjesmama korištenim u ovom projektu.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 20. siječnja u 20 sati, a posjetitelji će biti dužni predočiti Covid potvrde i pridžavati se propisanih epidemioloških mjera. Izložba će biti otvorena do 3. veljače.

(Izvor, foto: Lauba press)