Na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama ove godine više od 60 događanja

Na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija održat će se više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja, objavljeno je jučer iz Uprave Igara.

Dramski program

Temelj dramskog programa čine predstava “Glava lava”, adaptacija dramaturginje Marijane Fumić istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, te tri produkcije EU projekta “Port of Dreamers”, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije “Kreativna Europa”. To su autorski rad Nataše Rajković i Ivana Penovića “Van sebe”, predstava “Proslava” Slovenskog narodnog gledališča Maribor i predstava “Pod istim krovom” u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva “Kulturanova” i manjinskog mađarskog kazališta “Újvidéki Színház” iz Novog Sada. Također, biti će prikazane i reprize uspješnica iz prijašnjih godina: Shakespeareov “Hamlet” u režiji Paola Magellija, autorski projekt Saše Božića “Mara i Kata” te Držićev “Grižula” u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Glazbeni program

Glazbeni program počet će udaraljkaškom poslasticom predvođenom sjajnom Ivanom Kuljerić Bilić, s kojom će na pozornici ispred crkve sv. Vlaha nastupiti Nikola Krbanyevitch te Francesco Mazzoleni i Luis Montealegre. Tomislav Fačini dirigirat će Zborom HRT-a na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu u Kneževu dvoru, gdje će nastupiti i impresivni mladi hrvatski pijanist Lovro Marušić, ruska sopranistica Julija Ležnjeva s ansamblom La voce strumentale, mlada violinistica Eva Šulić s komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ali i s kvARTetom koji uz nju čine violončelist Pavle Zajcev, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Na Igre stiže i popularni i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee. Jedinstveni program “Dubrovnik na glazbenoj hridi” u atriju Kneževa dvora donosi nastup gitarista Petrita Çekua. Veliki koncert ispred Katedrale održat će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Eduarda Straussera, s pijanistom Goranom Filipecom. Festival će velikim gala završnim koncertom zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem mo. Ivana Repušića.

Plesni program, izložbe i ostalo

U plesnom programu ove godine naći će se plesna produkcija “Lulu” bivšeg prvaka Baleta HNK u Zagrebu, darovitog koreografa i redatelja Staše Zurovca i nagrađivani projekt “Skupa” plesne umjetnice Petre Hašćanec. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu tradicionalno će predstaviti Folklorni ansambl Linđo.

Raznoliki popratni program donosi skupnu izložbu umjetnica “Gatara” u atriju palače Sponza, gdje će biti predstavljena i knjiga Mihe Demovića “Velika povijest dubrovačke glazbe V. Svezak”.

Zahvaljujući potpori zaklade Caboga Stiftung, na 72. Igrama održat će se nekoliko glazbenih majstorskih radionica, književni razgovor s Ivanom Bodrožić, kao i više programa za najmlađe.

Glazbeni igrokaz za djecu u Kneževu dvoru vodit će popularni mladi američki pijanist Evan Shinners, a glazbeno-dramsku radionicu za djecu Ivana Djula. Bajka za van “Crvenkapica, vuk i baka” Teatra Poco Loco održat će se na otoku Lokrumu.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Izvor: Hina