Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala posvećeno Wimu Wendersu

Sarajevo Film Festival ovogodišnjim će izdanjem odati počast reditelju Wimu Wendersu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Cijenjenom reditelju će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova. 

„Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od središnje ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u području vizualnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra. 

Wenders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma ”Hotel od milijun dolara”, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Međunarodno priznanje Wenders je stekao sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao jedan od prvih redatelja novog njemačkog filma te se smatra  jednim od najvažnijih autora u povijesti kinematografije.

Publiku i struku osvojio je 1977. godine filmom “Prijatelj iz Amerike” i od tada radi u Europi, SAD-u, Latinskoj Americi, Aziji i Australiji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na festivalima širom svijeta, između ostalih, Zlatne palme i nagrade Britanske akademije filmskih umjetnosti za “Paris, Texas”, nagrade za najboljeg redatelja u Cannesu za “Nebo nad Berlinom”, Zlatnog lava u Veneciji za “Stanje stvari” i Srebrnog medvjeda za “Hotel od milijun dolara” na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Dokumentarci “Buena Vista Social Club”, “Pina i “Sol zemlje” bili su nominirani za Oscara.

 

 

Comments

mood_bad
  • Comments are closed.