P L A T E AU R E S I D U E izlaže u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

P L A T E AU R E S I D U E (hrv. Ostatak platoa) je zamišljeni identitet Aljaža Celarca (1989.) i Eve Pavlič Seifert (1989.). Njihova umjetnička produkcija temelji se na istraživanju ekologije, koju predstavljaju u obliku video instalacija kako bi podigli svijest javnosti. U svojim radovima daju glas sudionicima projekta, prirodnim formacijama poput stijena, zraka, organizama i drugih skupina tvari, koje reorganiziraju u nove neobične oblike i medijske sustave. Kao tandem djeluju od 2017. kada su bili na rezidenciji na Institutu V2 za nestabilne medije u Rotterdamu, a godinu dana kasnije rezidenciju u Kreativnom centru MGLC Švicarija u Ljubljani. Godine 2017. dobili su nagradu TESLA od Muzeja prijelazne umjetnosti – MoTA. Njihovi su radovi izlagani na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Sloveniji i inozemstvu. Žive i rade u Novom Kotu, zaleđu šuma Goteniške Gore i Snežnika.

U MMSU izlažu dvije video instalacije

Istraživački projekt Sub Persona (2019) usmjeren je na važnost i etiku gospodarenja šumama. Od prvih naseljavanja ljudi do suvremenog industrijskog iskorištavanja i krčenja šuma, ljudski je utjecaj doveo do smanjenja opsega, kvalitete i mogućnost samoregulacije šumskih ekosustava. Sub Persona naglašava zajedničku odgovornost čovječanstva u korištenju suvremene metode za razumijevanje i prepoznavanje složenosti šumskih ekosustava i razvoja održivih tehnika gospodarenja koje se temelje na konvergenciji ekosustavnih, gospodarskih, rekreacijskih i kulturnih funkcija koje se prečesto uzimaju zdravo za gotovo.

Njihova najnovija senzorna video instalacija, Terra Ignota, bavi se osjetilnim iskustvom gubitka biološke raznolikosti. Sastoji se od video projekcije i vitrina inspiriranih dioramama iz povijesnog muzeja (u MMSU je na ogled samo video projekcija). Njihovi izlozi, za razliku od onih u muzejima koji služe kao spekulativni prikaz funkcioniranja ekosustava kako ih vidi čovječanstvo, prikazuju propadanje vrsta u šestom holocenskom izumiranju. Ovo posljednje postalo je neizbježno zbog globalnog uništavanja ekosustava, antropogenih klimatskih promjena i održavanja stalne društvene nepravde. Unatoč činjenici da smo na civilizacijskoj razini svjesni što izumiranje donosi, da to kvantitativno pratimo i pokušavamo vizualizirati računalnim simulacijama, ne možemo to shvatiti, jer je to nezamislivo i predaleko u budućnosti za naše razumijevanje.

Izložba je nastala u suradnji s KID Kibla, Maribor.

MMSU, prizemlje, 14.10.  2.11.2021.

otvorenje: četvrtak, 14.10. u 19:30 sati

Događaj će se održati u skladu s antipandemijskim mjerama zaštite zdravlja građana.

Više o izložbi saznajte ovdje.

(Izvor: MMSU Rijeka, Foto: P L A T E AU R E S I D U E, Terra Ignota, video still)