“Plavi cvijet ” Zrinka Ogreste u kinima diljem Hrvatske

Nagrađivani film redatelja Zrinka Ogreste “Plavi cvijet” od 14. listopada stiže u kina diljem Hrvatske, a već u srijedu premijerno se prikazuje u Šibeniku, u novootvorenoj Kući umjetnosti Arsen.

Zagrebačka premijera održat će se 12. listopada, a riječka, 13. listopada. Dosad je film sudjelovao na nizu međunarodnih filmskih festivala i osvojio nagrade na 68. Pulskom filmskom festivalu, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film.

Film o ženi, majci i kćeri

“Plavi cvijet” film je o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet  je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije, stoji u najavi.

Snimljen je prema scenariju Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom.

“Ivorov scenarij bio je jednostavno lijep. Iz njega je zračila iskrena autorova potreba da pričom o tri generacije žena u jednoj obitelji progovori o nekima od temeljnih ljudskih vrijednosti koje se danas nerijetko i hotimice guraju pod tepih”, rekao je Ogresta.  Po njegovim riječima, Martinić je poput najiskusnijih pisaca i dramatičara pišući tekst uspio posve zatomiti stvaralački ego, posve se predajući karakterizaciji svojih junakinja i jasnom oblikovanju cjeline,

Zlatna Arena za najbolju žensku glavnu ulogu

U glavnoj ulozi nastupa Vanja Ćirić, za koju je na Pulskom filmskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu.

Ogresta kaže kako je ona prije svega vrsna glumica, izrazitog dara i inteligencije, “samozatajna, nenametljiva, ne rasprodaje svoj dar i umijeća”, a zapazio ju je još kao rijetko darovitu studenticu glume. Smatra kako taj  film poziva na osobne rekapitulacije i kaže da bi ga radovalo ako u ponekog izazove i katarzični učinak.

U filmu glume još Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica.

Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, “Plavi cvijet” je prikazan na nizu europskih festivala.

U Puli je nagrađen  Velikom zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, Vanja Ćirić Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Osvojio je i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala.

Snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma, a sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija.

Direktor fotografije je Branko Linta,  montažer Tomislav Pavlic, scenografkinja Maja Merlić, kostimografkinja Katarina Zaninović, a majstorica maske Slavica Šnur. Glazbu za film skladali su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica. Distributer filma je Duplicato media. (Hina)