Plesno putovanje u baletnoj predstavi ”Odiseja” u riječkom HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci jučer je izvedena baletna predstava “Odiseja” kao prva ovosezonska premijera tamošnjeg baletnog ansambla. Predstavu možete pogledati i 19., 22., 24. i 25. ožujka u 19:30 sati.

Autori koreografije i koncepta su Walter Matteini i Ina Broeckx, a u središtu njihova interesa su emocije i odnosi te roditeljska i partnerska ljubav. Walter Matteini i Ina Broeckx, profesionalni i životni partneri, tijekom plesačkih karijera plesali su u djelima svjetski poznatih koreografa, među kojima su Balanchine, Jirí Kilián, Hans Van Manen, Mats Ek, William Forsythe, Angelin Preljoçaj, Nacho Duato, Ohad Naharin i mnogi drugi. 2009. su osnovali svoju ImPerfect Dancers Company koju čine plesači iz cijele Europe.

„Naše putovanje čine dvije priče koje se međusobno podržavaju i nadopunjuju. S jedne strane, klasična priča, dakle, Odisej, Penelopa, Telemah, Atena te poznati događaji i avanture. S druge strane, priča je ‘pročitana’ u aktualnijem ključu gdje je ‘prava Odiseja’ one mlade djevojke koja traga za pažnjom svog oca, a koji zbog vlastite ambicije napušta obitelj i žrtvuje bliske odnose”, istaknuli su autori.

Glazba korištena u predstavi djela su Bacha i Beethovena ali i suvremena djela Philipa Glassa i Arva Pärta.

Scenografkinja je Aleksandra Ana Buković, kostimografiju potpisuje Ina Broeckx, autorica video projekcija Fanni Tutek Hajnal, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha.

Nastupili su Maria Matarranz de las Heras, Michele Pastorini, Nicola Prato, Andrei Köteles i druge članice i članovi ansambla Baleta.

Jedna od glavnih karakteristika njihove umjetničke produkcije upravo je ponovno čitanje odnosno plesna transpozicija književnih djela. Na njihovom su repertoaru tako djela poput Hamleta, Macbetha ili  Dnevnika Ane Frank.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)