Pobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

Pobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala, posvećenog hrvatskom dokumentarnom filmu, koji se održao prošle godine u Opatiji, prikazat će se od 21. do 23. svibnja u Dokukinu KIC, uz razgovore s njihovim autorima.

U sklopu programa Liburnia prikazat će se svih pet nagrađenih filmova, “Porvenir” Renate Poljak, “Ono drugo selo” Jadrana Bobana, “Zašto mama vazda plače?” Karmen Obrdalj, “Bez lica” Davida Lušičića te miljenika publike, “Starca i rodu” Tomislava Jelinčića. Tom prigodom održat će se i zagrebačka premijera kratkometražnog dokumentarca proslavljene hrvatske performerice Vlaste Delimar, hommage njezinu ocu, “Užarska radionica Ivana Delimara”. 

Program u petak otvara film koji je osvojio posebno priznanje žirija, “Ono drugo selo”, te će nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarati  s redateljem Jadranom Bobanom i snimateljem Srđanom Kovačevićem o procesu snimanja filma. Istu večer uslijedit će kratkometražni program s tri dokumentarca koji tematiziraju krhkost ljudskog sjećanja: “Bez Lica”, “Zašto mama vazda plače?” i “Porvenir”. I nakon tog programa, za koji je ulaz besplatan, publika će također moći poslušati razgovor s autorima.

U subotu, 22. svibnja, na redu je dobitnik nagrade publike, dokumentarac novinara i redatelja Tomislava Jelinčića, “Starac i roda” o ljubavi između udovca Stjepana i rode Malene koju je prije gotovo trideset godina pronašao ranjenoga krila i spasio. Nakon filma priredit će se razgovor s redateljem.

Uz besplatan ulaz, u nedjelju 23. svibnja, Vlasta Delimar predstavit će svoj film posvećen ocu, nastao na njegovu imanju gdje redateljica i performerica odlučuje započeti svoj novi konceptualni performans.

Foto: Luka Klun/PIXSELL

Izvor: Hina