Počele prijave za nagradu „Oktavijan“

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) pozvalo je u utorak filmske djelatnike da prijave filmove za nagradu “Oktavijan” za umjetnička postignuća u hrvatskoj kinematografiji iz tekuće filmske produkcije.

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se od 1992. godine, u kategorijama za dugometražni igrani film i dugometražni dokumentarni film te kratke ili srednjometražne filmove – igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne, namjenske te za najbolju manjinsku koprodukciju.

Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film i nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju su novouvedene nagrade.

Početkom godine prvi je put samostalno dodijeljena nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film Dani Budisavljević i njenom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Za godišnju nagradu Oktavijan konkuriraju svi hrvatski filmovi prikazani tijekom 2020. godine u Hrvatskoj, iznimno, s obzirom na promjenu termina i formata nagrade, pozivaju se na prijavu i svi oni filmovi koji su premijerno prikazani u 2019. nakon prošlogodišnjih Dana hrvatskog filma, koji su se održali od 14. do 18. lipnja, kao i filmovi koji očekuju premijere do kraja tekuće godine.

Sve prijavljene filmove odgledat će i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva.

Sve ocjene bit će javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova u siječnju 2021. godine.

Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 22. studenoga.

Photo: freepeek