15. Vox Feminae Festival

Fotografskim projektom “Ej, dečko” umjetnice Martine Šalov jučer je započeo 15. Vox Feminae Festival koji do 17. lipnja donosi edukativan i besplatan program podijeljen na tri cjeline LGBTIQ i queer program, filmski program te program posvećen Strašnim ženama.

Izložba “Ej, dečko” otvorila se u društveno-kulturnom centru Šesnaestica u Zagrebu, a kako se ističe u najavi, njome fotografkinja i videografkinja  Martina Šalov, koja godinama dokumentira raznolikost ženskih identiteta i oblika ženstvenosti, slavi ‘butch’ identitete, posebno u kontekstu porasta rodno uvjetovanog nasilja na zagrebačkim ulicama.

Svibanjski dio programa, koji uoči međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije naglašava LGBTIQ i queer teme, nastavlja se 11. svibnja kazališnom predstavom Espija Tomičića i Lucije Klarić “Radnopravnost svima” na pozornici F22 u Frankopanskoj.

Festival se nastavlja filmskim projekcijama u kinu Tuškanac i na online platformi Kina Europa od 20. do 23. svibnja.

Na rasporedu su dokumentarni film “Glory to the Queen” o četiri gruzijske šahistice koje su unijele revoluciju u ženski šah i postale sovjetske ikone ženske emancipacije, pobjednik Pula Film Festivala “Tereza37” Danila Šerbedžije te omnibus pet jordanskih redateljica i dobitnik nagrade na canneskom festivalu Best Women Director 2021. “Chronicles of Her”.

Ostatak programa 15. Vox Feminae Festivala pogledajte na linku.

(Izvor: Hina, Facebook event Vox Feminae Festivala/autorica Tea Jurišić, KVAR Illustration)