“Pola stoljeća s Alanom Fordom” – u Rijeci otvorena izložba posvećena kultrnom stripu

Izložba “Pola stoljeca s Alanom Fordom” posvećena jednom od najčitanijih stripova na našem području – kultnom Alanu Fordu,  otvorena je u jučer u galeriji Kortil Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

Izložba se održava u sklopu 19. izdanja Dana talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci i 20. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu. Prije Rijeke, ova izložba bila je postavljena u Milanu.

Autor postava je Luca Bertuzzi, a sama izložba prati povijest ovog stripa, jednog od najomiljenijih stripova u Hrvatskoj, a ujedno jednog od najdugovječnijih i najpopularnijih publikacija talijanskog stripa u seriji. Izložene su izvorne table stripa, primjerci prvih brojeva, specijalnih izdanja i knjiga. Detaljno su opisani svi glavni likovi, članovi grupe TNT, njihovi suradnici i neprijatelji.

Na otvorenju su o značenju ovog stripa i njegovu utjecaju na vlastite živote govorili slovenski antikvar i ljubitelj Alana Forda Rok Glavan, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini.

Otvaranje izložbe je održano uz pridržavanje strogih epidemioloških  mjera, tako da je zbog ograničenog broja posjetitelja unutar galerije, gotovo stotinjak onih koji nisu uspjeli ući čekalo u redu dulje od 45 minuta.  Izložba ostaje otvorena do 30. listopada, a ulaz je slobodan.(Hina)

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL