Porin za životno djelo Zdenki Kovačiček i Silviju Foretiću

Nakon što je posthumno dodijelio Porin za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu, Upravni odbor Porina prestižnu nagradu dodijelio je i pjevačici Zdenki Kovačiček i skladatelju Silviju Foretiću. Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi.

Ove godine ta je čast pripala “ženi za sva vremena”, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačici Zdenki Kovačiček i skladatelju, dirigentu, pijanistu i pjevaču Silviju Foretiću, stoji u priopćenju Unison Hrvatskog glazbenog saveza.

Nakon 65 godina karijere Zdenka Kovačiček, “žena za sva vremena” prokušana u raznim glazbenim stilovima i mijenama – uvijek s jakim gardom i moćnim vokalom, a nikada bez kvalitetne supstance i originalne forme – napokon prima i hrvatsku diskografsku nagradu Porin u naizgled počasnoj, no zapravo ultimativnoj kategoriji, onoj za životno djelo, ističe Dragaš u tekstu koji prati odluku. Bio je i red, “konstatacija” je jednog kritičarskog psa tragača u ime “jedne mačke” s devet glazbenih života.

Muzikologinja Saedeta Midžić o cijenjenom skladatelju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće: “Foretićev opus otkriva se kao akord različitih ishodišta, akcija, vizija, sudbinskih riječi, gesta. Deklinacija osebujnog akorda, u čijim mijenama iskre konstelacije koje je slijedio, temelji se na činjenici da je – kako govori s humornom notom i suspregnutom emocijom – rođen u operi kao dijete tenora”.

(Izvor: Hina,