Bogati program povodom 30. rođendana izdavačke kuće Hena com

Zagrebačka izdavačka kuća Hena com u 2021. godini slavi 30 godina postojanja i 25 godina nakladništva, a važnu obljetnicu obilježit će atraktivnim naslovima nagrađivanih domaćih i svjetskih autora. U proteklih trideset godina djelovanja objavili su stotine knjiga domaće i strane književnosti, a na njihovoj listi autora nalaze se neobilazna i nagrađivana književna imena iz svih dijelova svijeta.

Među novim naslovima ističe se zbirka kratkih horor-priča ”Što smo izgubili u vatri” jedne od najboljih argentinskih spisateljica nove generacije Mariane Enriquez. “U knjizi koja ju je proslavila Enríquez visoko postavlja ljestvicu dobre kratkopričaške literature, maestralno spojivši jezive elemente s tekovinama života u suvremenoj Argentini, u kojoj na ulicama ne nedostaje nereda, nasilja i okultnih praksi”, stoji u najavi.

U prijevodu je i dugo očekivana fikcija ”Nerazdvojne” iz pera slavne feministkinje i teoretičarke Simone de Beauvoir, napisan davne 1954. godine. Spisateljica je, obeshrabrena Sartreovom kritikom, roman gurnula u stranu gdje je ostao sve dok njezina kćer to nije odlučila promjeniti te je knjiga objavljena u Francuskoj u jesen 2020. po prvi put. Roman baca novo svjetlo na odrastanje Simone de Beauvoir u kojem autorica progovara o strastvenom i tragičnom prijateljstvu Sylvie (Simone) i Andree (Zaza), dviju buntovnih djevojaka. Obje su imale mnogo zajedničkog: buržujsko porijeklo, potjecale su iz katoličkih obitelji, a dijelile su i snove o neovisnosti i visokom obrazovanju u vrijeme kada su žene bile obeshrabrivane u takvim nastojanjima. Djevojke su postale nerazdvojne sve do srednje škole i tragične Andreine smrti.

Za ljubitelje kvalitetne kriminalističke literature priprema se nagrađivani krimi roman kubanskog velikana Leonarda Padure, “Zbogom Hemingway”. Padura se proslavio svojim krimi pričama smještenima u Havanu, u kojima zločine razotkriva slavni inspektor Mario Conde. Zanimljivost ove priče skriva se u činjenici da se ubojstvo dogodilo na posjedu slavnog Hemingwaya.

Uz sve navedeno, iz Hena com-ove će nakladničke radionice u 2021., među ostalim, izaći i prijevod debitantskog romana finalistice Bookera 2020. Avni Doshi “Zagoreni šećer”,  roman tursko-britanske spisateljice i aktivistkinje Elif Shafak “Pogled”, korejski bestseler “Naše sretno vrijeme” spisateljice Gong Ji-young, te prvi dio norveške trilogije “Hekne” Larsa Myttinga, pod nazivom “Sestrinska zvona”.

U planu je i novi roman višestruko nagrađivanog Renata Baretića, radnog naslova “Deseti povjerenik”, a u najavi su i nove knjige Lore Tomaš, Zorana Pilića, Elvisa Bošnjaka, Branke Gabriele Vojvodić, Franja Janeša i mnogih drugih istaknutih autora. Kratke će priče potpisati Aida Bagić i Karmela Špoljarić.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)