Povratak u kina!

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH objavio  odgovarajuće preporuke za poslovanje za sigurnost djelatnika i posjetitelja, multipleks kina danas ponovo otvaraju svoja vrata.

Opće je poznato  da je koronavirus stopirao svjetsku kino industriju. Otkazivanje produkcije i proizvodnje novih filmskih naslova  te  pomicanje projekata u neko drugo doba dovelo je do gotovo potpunog nedostatka ponude novih filmova u kinima,  a samim time i do dramatičnog pada gledanosti. Virtualni sadržaji i besplatnim filmovi koji su u rekordnom roku iznikli u korona krizi koja nas je zadesila, samo su donekle kompenzirali nedostatak koji je nastao zatvaranjem kino dvorana.

Sa željom što bržeg povratka publike u hrvatska kina, Hrvatski audio vizualni centar u suradnji s audiovizualnom zajednicom najavio je veliku nacionalnu kampanju hrvatskog filma kroz seriju filmskih spotova. Riječ je o svojevrsnim “mikro-filmovima” koji najavljuju otvaranje kina, a za potrebe izrade šest promotivnih spotova bilo je nužno digitalizirati i restaurirati korištene fragmente oštećenih kopija klasičnih hrvatskih filmova.

HAVC je pokrenuo projekt s namjerom da se publika pozove natrag u kina uz potrebite mjere opreza, a uz program hrvatskih filmskih uspješnica. U suradnji s audiovizualnom zajednicom angažirali smo poznate autore koji su osmislili kreativnu kampanju pod nazivom Povratak u kino!” rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVCa.

Mreža neovisnih kina tijekom rujna prikazivat će uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije. Riječ je o naslovima poput Čudesne šume u režiji Milana Blažekovića (1986.), Kapetan Mikula mali u režiji Obrada Gluščevića (1974.), Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića (2013.), Servantes iz Malog mista u režiji Daniela Marušića (1982.), Štefica Cvek u raljama života u režiji Rajka Grlića (1984.), Sretno dijete redatelja Igora Mirkovića (2007.), Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić (2012.), Gosti iz Galaksije u režiji legendarnog Dušana Vukotića (1981.), Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine (2019.) te kratki igrani film Teleport Zovko istog redatelja (2013.). Program hrvatskog filma multipleks kina obilježit će već 25. kolovoza, nakon otvaranja svojih dvorana, prikazivanjem filmova Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić, Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine i Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića.,

Selektori programa su redom poznati hrvatski filmaši: izvršni producent Zagreb Film Festivala Hrvoje Laurenta, direktor Kina Mediteran i Festivala mediteranskog filma u Splitu te predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Alen Munitić i redatelj Hrvoje Hribar. Pri osmišljavanju programa selektori su se vodili željom da odabrani filmovi raznolikih žanrova jedinstveno donesu publici svih generacija osjećaj odmora od bilo kojeg oblika zabrinutosti i straha te zamora recentne dnevne filozofije. Riječ je o naslovima koji jednako pristaju prikazivanju u klasičnim kino dvoranama, drive–in konceptima, u dobro prozračenim dvoranama neovisnih kina, baš kao i kinima na vrhu pokretnih stepenica u trgovačkim centrima.

Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica bit će namijenjen restauraciji filma Sedmi kontinent, zanemarenom remek djelu Dušana Vukotića, kojem prijeti fizičko propadanje. Time će se javno upozoriti na zabrinjavajuće stanje filmskih kopija temeljnih djela hrvatske kinematografije te o važnosti inicijativa spašavanja antologijskih djela hrvatske kulture.“  – navodi se na službenoj stranici HAVC-a. https://www.havc.hr/povratak-u-kino